Proiectul de 600 de milioane de euro Romgaz – GSP Power, scos din PNRR

Virgil Popescu
Virgil Popescu (Facebook)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat într-un interviu pentru Economedia.ro şi G4Media.ro că a decis să scoată toate proiectele directe ale unor companii de stat şi private din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) transmis de România la Bruxelles, în locul finanţării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecţie competitivă de proiecte.

Proiectele directe introduse în versiunea iniţială a PNRR şi care urmau să fie finanţate direct din bugetul PNRR de 29,2 miliarde de euro aparţineau unor companii cu capital majoritar de stat (Electrica SA, Nuclearelectrica, Hidroelectrica) sau unor parteneriate între companii de stat (Romgaz) şi compania privată GSP Power, deţinută de magnatul Gabriel Comănescu.

Virgil Popescu a declarat pentru cele două publicaţii citate că decizia a fost luată după discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, „pentru a nu mai exista întrebări de ce nu pot participa şi alţii la aceste proiecte”.

Ministrul Energiei a mai precizat că în PNRR va exista o linie de finanţare pentru proiecte de producţie a energiei electrice pe bază de gaze naturale şi hidrogen, aceasta fiind convenită ca soluţie de tranziţie în urma discuţiilor cu Comisia Europeană.

De asemenea, oficialul a mai spus că vrea să simplifice procedurile de achiziţii în domeniul energiei pentru a limita posibilitatea ca selecţia de proiecte să fie întârziată 2-3 ani de contestaţii, ceea ce ar face imposibilă atragerea fondurilor din PNRR până la termenul-limită stabilit de Comisia Europeană – finalul anului 2026.

Interviul integral acordat de Virgil Popescu poate fi accesat aici