Proiectul Sauron: virus sofisticat care se ascunde din 2011 în computerele infectate

Experţii de securitate de la Symantec şi Kaspersky cred că virusul "Proiectul Sauron", recent descoperit, a fost dezvoltat de o ţară.
Proiectul Sauron
Proiectul Sauron (Symantec)

Experţii de securitate informatică au descoperit un virus extrem de sofisticat în ceea ce priveşte proiectarea şi funcţionarea, care a stat ascuns în computere afectate cel puţin cinci ani. Aceştia l-au denumit "Proiectul Sauron" şi consideră că a fost dezvoltat de către o ţară.

Potrivit unui raport al companiei de securitate Symantec, cu sediul în Mountain View (California, SUA) şi Laboratorul Kaspersky, din Moscova (Rusia), virusul a fost activ începând cu 2011 şi a lovit cel puţin 30 de obiective, relatează ABC.

Printre victimele atacurilor cibernetice figurează agenţii guvernamentale, centre de cercetare ştiinţifică, organizaţii militare şi instituţii financiare din Rusia, Iran, Ruanda, China, Suedia şi Belgia.

"Grupul foloseşte un virus avansat cunoscut sub numele de Remsec pentru a efectua atacurile", afirmă Symantec, precizând că virusul menţionat este de obicei folosit în principal în scopuri de spionaj.

Experţii Laboratorului Kaspersky definesc "Proiectul Sauron" ca "o platformă modulară care facilitează campanii de cyber-spionaj pe termen lung".

Virusul lasă "urme" diverse în fiecare dintre computerele infectate, ceea ce înseamnă că datele colectate de la unul dintre obiectivele afectate nu-i ajută pe investigatori să descopere alte infestări.

"Atacatorii înţeleg în mod clar că noi, investigatorii, căutăm tot timpul tipare. Elimină aceste tipare şi, astfel, descoperirea operaţiunilor devine mult mai dificilă", au declarat investigatorii într-un raport publicat luni, 8 august.

Potrivit Symantec, virusul poate fura documente şi oferă un acces larg la computerul infectat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură