Propaganda de la Kremlin continuă să agite spiritele: Maia Sandu va candida la Preşedinţia României

Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times Romania)

Propaganda de la Kremlin vine cu o nouă invenţie, de data aceasta încearcă să împingă ideea că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar putea fi propusă în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din România în anul 2024, şi totul pentru a agita spiritele pe ambele maluri ale Prutului.

Potrivit portalului media Pravda (Adevărul, n.r. ), subordonat intereselor propagandistice ale regimului de la Kremlin, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-ar pregăti să candideze la alegerile prezidenţiale din România în 2024. Conform planului autorităţilor române, în acest fel, va fi creat un stat comun – numit „uniune”, ceea ce va duce la distrugerea Moldovei, se arată într-o aşa-zisă analiză a portalului pro-Kremlin.

„Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) din România, Marcel Ciolacu, s-a declarat unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi a creării României Mari. Astfel a răspuns oficialul român la întrebarea jurnaliştilor privind susţinerea de către PSD şi PNL a candidaturii Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din România în 2024. Ciolacu a adăugat totodată, că nu au existat încă discuţii pe acest subiect în cadrul coaliţiei şi că ʻne dorim una, dar realitatea este altaʼ”, scrie Pravda.

Dezbaterile la acest subiect ar fi în creştere în România, se mai arată în „analiza” făcută de „jurnaliştii” de la Pravda, făcând referire şi la fostul premier român Victor Ponta, care a menţionat că nu exclude că Sandu va deveni preşedinta României.

În pseudo analiza sa, Pravda menţionează şi Partidul Umanist Social Liberal, potrivit căruia această decizie este „nepotrivită” şi că nu va contribui la unirea celor două ţări, reprezentanţii fracţiunii fiind de părere că, a crede că ideea alegerii aceluiaşi „conducător” ar putea duce la unirea celor două state, înseamnă ignorarea totală a principiilor actuale de drept constituţional şi internaţional.

„Acest tip de alegere nu poate duce la crearea unei uniuni, nu are consecinţe juridice şi poate servi doar unui singur scop - compensarea lipsei de decizii din partea spaţiului politic românesc, care nu este capabil să vină cu un candidat competitiv pentru alegerile prezidenţiale din 2024”, se arată în comunicatul de presă al Partidului Umanist Social Liberal, citat de Pravda.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a declarat recent pentru Digi24 că Sandu trebuie să răspundă personal la întrebarea privind participarea la alegerile din România.

În aşa-zisa analiză, portalul pro-Kremlin Pravda nu a putut să trecă peste vizita privată a Maiei Sandu la Oradea unde a mers la odihnă într-un weekend la începutul lunii ianuarie. Contrar aşteptărilor, Maia Sandu a folosit terminalul de pasageri, împreună cu ceilalţi călători. Nu a uzat de posibilitatea de a folosi ieşirea rapidă, prin spaţiul rezervat vizitatorilor speciali, care ar fi ferit-o de orice contact cu presa sau cu alte persoane.

Întrebată care a fost motivul vizitei, preşedinta Republicii Moldova a precizat că a venit la Oradea în vacanţă. Totodată, Sandu a menţionat că a făcut şi o vizită la Primăria Oradea unde s-a întâlnit cu doi oficiali locali, primarul Florin Birta şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan.

„Jurnaliştii” de la Pravda au ajuns la concluzia că „la alegerile din 2024, Bolojan va forma un tandem cu Sandu în calitate de viitor prim-ministru, creând astfel premisele unirii României şi Moldovei”.

Potrivit pseudo analizei propagandei de la Kremlin, în cadrul acelei vizite la Oradea, Sandu s-ar fi întâlnit şi cu reprezentanţi ai Serviciului român de informaţii, dar şi „alte structuri speciale din alte ţări, adică, undeva în laboratoarele imaginare ale democraţiei româneşti, a început un joc de culise, acolo unde influenţa UE a scăzut, pe când cea a SUA a crescut”.

„Statele Unite dictează menţinerea unei zone de instabilitate în apropierea graniţelor ruse. Pentru a face acest lucru, este necesară declararea Moldovei parte a României, sau cel puţin a ʻlumii româneştiʼ. De fapt, acest lucru deja se face. Sandu deţine cetăţenia României (deci poate candida ca preşedinte), partidul ei are majoritatea în parlamentul Moldovei (poate decide asupra unei uniuni acolo)”, se mai arată în aşa-numita analiză.

Cei de la Pravda au profitat şi de atacul virulent la senatoarei române Diana Şoşoacă la adresa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu - politiciană îndrăgită şi apreciată de mulţi români pentru modestia ei şi apariţiile pline de naturaleţe şi bun simţ. Şoşoacă a acuzat-o pe Maia Sandu că „şi-a vândut ţara lui Soros”, a început să înarmeze armata şi se apropie tot mai mult de NATO.

„Ai nenorocit ţara aceea, care de fapt îi aparţine României, şi vrei să devii preşedinta României”, a declarat Şoşoacă, afirmaţie de care a profitat din plin portalul media pro-Kremlin.

„Asta înseamnă război. De ce are nevoie NATO de Republica Moldova, dacă nu pentru a o face parte a conflictului?” a menţionat senatoarea română ulterior, într-un interviu pentru TV6, post de televiziune controlat de deputatul fugar Ilan Şor care, mai nou, face politica Rusiei în R. Moldova, înlocuindu-l pe fostul preşedinte Igor Dodon care a dezamăgit Moscova.

Cunoscut pentru declaraţiile sale acide la adresa guvernării de la Chişinău, deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a declarat în cadrul emisiunii „Punctul de vedere” transmisă pe canalul de You Tube Pravda.Ru că în România Maiei Sandu i-a fost „umflat rating-ul”, i-au creat imaginea de sfântă, „că nu fură, nu jefuieşte, iar moldovenii trăiesc ca în sânul lui Dumnezeu”.

Potrivit politicianului socialist, românii mizează pe repetarea istoriei anului 1861, când domnitorul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales şi domnitor în Ţara Românească, ceea ce a dus la unirea Ţării Româneşti şi a Moldovei şi la crearea statului român.

„Ei vor să realizeze astfel unirea. Ei văd că Rusia este undeva departe, la Soledar, Ugledar şi aşa mai departe. Să folosim acest moment pentru a smulge Republica Moldova, de sub aşa-numita influenţă a Rusiei, deşi se află sub controlul Statelor Unite de mult timp”, a afirmat socialistul Bogdan Ţîrdea pentru Pravda.

Dar nu va funcţiona cu toată Moldova, ci doar cu o „parte mică a ei”, deşi intenţiile uniunii pot fi luate „destul de în serios”, a adăugat politicianul PSRM.

De menţionat că implementarea planurilor româneşti va duce la secesiunea Găgăuziei din componenţa R. Moldova şi la consolidarea statutului de stat suveran al Transnistriei cu aderarea ulterioară la Federaţia Rusă, mai ales dacă până în 2024 Rusia va realiza scopurile „operaţiunii militare speciale” desfăşurată în Ucraina, concluzionează Pravda în aşa-numita analiză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe