Protest al persoanelor alergice la ambrozie în Bucureşti. Se cere aplicarea legii

Viata fara ambrozie
Viata fara ambrozie (Viata fara ambrozie, Facebook)

Zeci de bucureşteni alergici la polenul de ambrozie au protestat duminică în Parcul Kiseleff, pentru a atrage atenţia asupra faptului că legea privind combaterea efectelor ambroziei nu se aplică, relatează Agerpres. Lor li s-au adăugat şi specialişti în domeniu.

Evenimentul, organizat pe Facebook, s-a intitulat "Tu ştii cum arată ambrozia?" şi este parte din campania de informare "Viaţa fără ambrozie" care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a importanţei aplicării Legii 62/2018.

Potrivit organizatorilor, populaţia expusă la polenul de ambrozie ajunge la aproximativ 6 milioane de oameni.

"Ne-am reunit aici pentru a le arăta autorităţilor că existăm, că suntem mulţi şi că alergia la ambrozie doare. Este de datoria lor să le asigure cetăţenilor din această ţară un trai liniştit. Noi am venit să facem presiune publică pentru aplicarea unei legi. Pentru că legea în vigoare nu se aplică, anual, mii de români devin pacienţi după ce îşi descoperă alergia la ambrozie. Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii ar trebui să ducă campanii de informare referitoare la efectele buruienii de paragină. Nu e un moft, nu e o modă, este un chin pentru alergicii la ambrozie. Trei luni ieşim din casă cu mască pe faţă sau ne închidem în propria locuinţă. Or, ţara în care te baricadezi în casă din cauza unei buruieni este o ţară greşită. Pentru că legea în vigoare nu se aplică, anual, mii de români devin pacienţi după ce îşi descoperă alergia la ambrozie", a afirmat Ionela Năstase, organizator.

La rândul său, primarul alergolog Adriana Nicolae a explicat că pacienţilor alergici la polenul de ambrozie li se administrează "o cantitate foarte mare de medicaţie", pentru că sunt afectate concomitent aparatul respirator şi pielea.

Ambrozia este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruine şi locuri lăsate în paragină. Înfloreşte în august-septembrie, iar polenul ei purtat de vânt provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârşitul verii - începutul toamnei.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne