Protest cu oi la APIA Braşov. Ciobanii şi-au cerut subvenţiile europene

(photos.com)

Peste 70 de fermierii din comuna Ticuş, însoţiţi de mioarele lor, s-au adunat în faţa sediului Agenţiei de Plăţi în Agricultură (APIA) din Braşov supăraţi că de trei ani statul nu le-a acordat subvenţiile la care aveau dreptul, relatează Digi 24.

"De trei ani nu ni se dau drepturile noastre, noi am plătit păşunatul, noi ne-am făcut datoria faţă de stat, să-şi facă şi statul faţă de noi datoria", a spus unul dintre fermierii prezenţi la protest.

"Nu a primit asociaţia de trei ani de zile şi a câştigat un proces, cu recursul tot finalizat şi nu vrea să ne dea banii, nu vrea primarul să ne dea adeverinţă", a declarat un alt fermier.

Se pare însă că oierii (şi mioarele lor) au bătut degeaba drumul până la oraş. Specialiştii APIA au declarat că n-au cum să-i ajute pe oameni, căci legea nu le permite să facă plăţi atâta vreme cât ciobanii au procese pe rol cu Primăria Ticuş pentru contractul de închiriere a unei păşunii de 800 de hectare din comună.

„Neplata este datorată lipsei documentelor la dosar. Punct. Este lipsa adeverinţei pentru teren, dovada utilizării eliberată de Primăria Ticuş”, a precizat Dorel Stânea, director APIA Braşov.

În consecinţă, oierii nu vor primi subvenţii de la APIA până la clarificarea situaţiei. Sumele la care au dreptul cei 70 de oieri din Ticuş s-ar ridica la 240.000 de euro pe an, subvenţii europene pentru animale şi păşunat, au estimat specialiştii Agenţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne