Protest extrem: 100 de mineri s-au blocat în subteran. Ar putea rămâne fără loc de muncă

Mineri
Mineri (Epoch Times România)

Aproape 100 de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de situaţia incertă în care se află, după ce Guvernul a anunţat că minele în care aceştia lucrează urmează să fie închise în luna decembrie, informează Ziare.com.

În speţă, este vorba despre 50 de mineri de la Paroşeni, sucursală a Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului, şi 35 de la Uricani care nu ştiu ce soartă vor avea după ce vor rămâne fără locul de muncă întrucât, dacă în urmă cu câteva săptămâni situaţia lor părea clară, respectiv că vor fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara, se pare că CEH ar fi intrat în insolvenţă.

"Nemulţumirea provine de la faptul că minele Paroşeni şi Uricani, în luna decembrie, la sfârşitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat şi de Comisia Europeană şi pe acel program de închidere erau trecuţi etapizat, în anii din 2012 încoace, câţi se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea.

Or, acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toţi cei care au fost disponibilizaţi din minerit, ca o măsură de protecţie socială, beneficiau de prevederile unei ordonanţe, 36 din 2013, ordonanţă care a expirat anul trecut, în decembrie, şi nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanţă.

Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcţie de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau şi vechime în muncă. Or, cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulţi dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecţie socială. Aşa, ei riscă să rămână pe drumuri", a declarat preşedintele Sindicatului "Huila", Domokos Laszlo.

Liderul sindical a adăugat că la începutul anului bugetul le-a fost diminuat şi nu a fost rectificat, banii nu vor ajunge până la sfârşitul lui 2019 iar soluţii în contextul politic actual cu un Guvern demis, nu se prea întrevăd.

"Noi nici bugetul nu-l avem rectificat, pentru că ne-au diminuat bugetul la începutul acestui an. Nici banii până la sfârşitul anului nu ne ajung. În situaţia actuală, în care avem un guvern demis şi care are atribuţii limitate, nu prea văd soluţii. Doar să se poată politic, indiferent de culoarea politică, să încerce să găsească o soluţie. Sunt 300 de oameni în această situaţie", a precizat Domokos Laszlo.

Articolul integral aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne