Protest la Preşedinţie. Tinerii PAS: Guvernul să compenseze costurile călătoriilor interurbane pentru elevi şi studenţi

Tinerii PAS susţin că Dodon nu s-a gândit la tinerii din raioanele îndepărtate ale R. Moldova pentru care o călătorie tur – retur până acasă costă practic cât o bursă minimă lunară a unui student.
Protest a tinerilor PAS la Preşedinţia R. Moldova
Protest a tinerilor PAS la Preşedinţia R. Moldova (unpaspentru.md)

Organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a organizat luni, 13 ianuarie, un flashmob în faţa Preşedinţiei Republicii Moldova, exprimându-şi dezacordul cu majorarea preţurilor la transportul interurban de pasageri cu până la 45 % întrucât acestea ar afecta grav cele mai vulnerabile categorii de populaţie şi în mod special tinerii.

Preşedintele Organizaţiei de Tineret PAS, Adrian Baluţel a menţionat că Igor Dodon nu s-a gândit la tinerii din raioanele îndepărtate ale ţării, cum ar fi Cahul sau Briceni pentru care o călătorie tur – retur până acasă costă practic cât o bursă minimă lunară a unui student.

„Am venit la sediul domnului Dodon să îi spunem că el minte de fiecare dată când vorbeşte că Guvernul şi el personal promovează iniţiative sociale pentru cetăţeni, iar creşterea preţurilor la transportul interurban cu până la 45% demonstrează acest fapt”, a adăugat acesta.

Membrul PAS Youth Eugeniu Sinchevici a notat că scumpirea călătoriilor interurbane ar fi absurdă întrucât o călătorie de circa 300 de km, de la Hamburg la Berlin, cu o companie privată, costă 5 Euro (90 de lei MD), iar după ce „Guvernul Dodon” a mărit preţul de la 48 la 60 bani per km, o astfel de călătorie costă în Moldova 180 de lei.

„Vă îndemnăm să scrieţi câte o scrisoare preşedintelui pentru ca să anuleze decizia de a majora preţurile, însă chiar dacă guvernul este atât de incompetent încât nu va fi în stare să facă asta, măcar să creeze condiţii pentru studenţi de a călători”, a precizat Sinchevici.

La finele manifestaţiei, protestatarii au înaintat o petiţie preşedintelui Igor Dodon, dar şi Guvernului, solicitând publicarea tuturor documentelor legate de scumpirea transportului interurban şi justificarea preţurilor.

„Elaborarea unui program pentru compensarea cu 45 % a costurilor la călătoriile interurbane pentru elevi şi studenţi. Lansarea unui proces de consultări amplu şi transparent pe marginea modernizării infrastructurii transportului interurban şi susţinerea mobilităţii grupurilor de cetăţeni defavorizaţi”, se mai arată în petiţia tinerilor PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe