Protest masiv în Budapesta pentru susţinerea unei universităţi finanţate de Soros

Aproximativ 70.000 de persoane au demonstrat în Budapesta pentru susţinerea unei universităţi locale înfiinţate de miliardarul american George Soros. Premierul ungar doreşte închiderea instituţiei, acuzând-o de nerespectarea reglementărilor.
Premierul ungar Viktor Orban (st) şi finanţatorul miliardar George Soros.
Premierul ungar Viktor Orban (st) şi finanţatorul miliardar George Soros. (Captură Foto)

Printre manifestanţi s-au numărat studenţi şi membri ai personalului universităţii, unii dintre ei fluturând duminică steaguri ale Ungariei, UE şi SUA în Piaţa Kossuth, situată în faţa Parlamentului ungar din Budapesta. Proteste similare au avut loc, de asemenea, în 2 şi 4 aprilie.

Numeroşi participanţi la protest au cerut preşedintelui Janos Ader să se opună legislaţiei. Ader – care este membru al partidului de guvernământ Fidesz al lui Orban – a fost reales de parlamentari pentru un nou mandat de 5 ani în luna martie.

“Nu semna, Jani”, “O ţară liberă, o universitate liberă”, “Orban, afară cu tine”, “Viktator!” sau “Europa, Europa” au fost câteva dintre lozincile scandate de mulţimea de manifestanţi.

George Soros a înfiinţat Universitatea Centrală Europeană în 1991, aparent, cu scopul de a ajuta în tranziţia regiunii de la comunism la democraţie.

Criticii văd acţiunea ca un alt atac al lui Orban împotriva lui Soros, pe care îl acuză că urmăreşte să interfereze cu politica ţării. În plus, este vizată Open Society Foundation a lui Soros, care finanţează grupuri ale societăţii civile şi care a fost, de asemenea, criticată în alte zone ale regiunii.

Orban susţine că ONG-urile susţinute de Soros – inclusiv Transparency Internaţional şi Comitetul Helsinki din Ungaria – sunt “agenţi străini” care lucrează împotriva intereselor Ungariei.

Amendamentele la legea ungară pentru învăţământ superior, adoptate săptămâna trecută, ar putea forţa închiderea universităţii lui Soros sau mutarea ei în altă ţară. Noua lege, care a trecut prin Parlament în mai puţin de o săptămână, va cere Universităţii Centrale Europene să îşi schimbe numele şi să deschidă un campus în SUA. Universitatea are în prezent peste 1.400 de studenţi din 108 ţări. Mai mult, universitatea este acreditată în statul american New York şi în Ungaria şi studenţii pot obţine diplome în ambele ţări.

Noile reglementări, aprobate marţea trecută de Parlament, interzic instituţiilor din afara UE să acorde diplome ungare fără un acord încheiat între guvernele naţionale.

De asemenea, o lege care urmează să fie adoptată în luna mai, va forţa ONG-urile care obţin peste 7,2 milioane de forinţi (24.500 USD) pe an din străinătate să se înregistreze la autorităţile ungare.

Legislaţia propusă nu menţionează nominal Universitatea Centrală Europeană, dar se estimează că această instituţie ar fi principala ţintă şi a avertizat că s-ar putea să fie nevoită să îşi închidă porţile.