Protestatarii iranieni intensifică presiunea asupra regimului. Cer o grevă de trei zile începând de luni

Scenă a protestelor declanşate de uciderea tinerei Mahsa Amini, în Teheran, Iran, 19 septembrie 2022
Scenă a protestelor declanşate de uciderea tinerei Mahsa Amini, în Teheran, Iran, 19 septembrie 2022 (Getty Images)

Protestatarii din Iran au cerut duminică o grevă de trei zile în săptămâna care urmează, cu scopul de a menţine presiunea asupra autorităţilor în legătură cu moartea în custodia aşa-zisei “poliţii pentru moralitate” a tinerei Mahsa Amini.

Greva este planificată să coincidă cu ziua în care preşedintele Ebrahim Raisi urmează să se adreseze studenţilor din Teheran. Raisi urmează să viziteze miercuri Universitatea din Teheran, sărbătorită în Iran drept Ziua Studentului.

Pentru a coincide cu Ziua Studentului, protestatarii fac apel la greve ale comercianţilor şi la un miting spre Piaţa Azadi (Libertatea) din Teheran, potrivit unor mesaje individuale distribuite pe Twitter de conturi neverificate de Reuters.

De asemenea, manifestanţii au făcut apel la trei zile de boicotare a oricărei activităţi economice începând de luni.

Apeluri similare la grevă şi mobilizare în masă au dus în ultimele săptămâni la o escaladare a tulburărilor care au cuprins ţara - unele dintre cele mai mari proteste antiguvernamentale de la Revoluţia Islamică din 1979.

Agenţia de ştiri activistă HRANA a susţinut că, până sâmbătă, 470 de protestatari au fost ucişi, dintre care 64 de minori, adăugând că 18.210 demonstranţi au fost arestaţi şi 61 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.

Consiliul de securitate de stat al Ministerului iranian de Interne a declarat sâmbătă că bilanţul morţilor se ridică la 200 de persoane, potrivit agenţiei de ştiri Mizan.

Protestele la nivel naţional au început după ce Amini, o iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia "poliţiei pentru moralitate" la 16 septembrie, după ce a fost reţinută pentru că a încălcat restricţiile hijab, care reglementează modul în care se îmbracă femeile.

Postările pe reţelele de socializare şi articole în unele ziare, precum cotidianul Shargh, spun că au fost mai puţine apariţii ale "poliţiei pentru moralitate" pe străzi în ultimele săptămâni, deoarece autorităţile încearcă, aparent, să evite provocarea unor noi proteste.

Sâmbătă, procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a fost citat de agenţia semi-oficială Iranian Labour News Agency, afirmând că "poliţia pentru moralitate" ar fi fost desfiinţată.

"Aceeaşi autoritate care a înfiinţat această poliţie a desfiinţat-o", a declarat Montazeri.

Ministerul iranian de Interne, care este autoritatea responsabilă de această poliţie, nu a comentat încă statutul acestei forţe, care are sarcina de a monitoriza îmbrăcămintea şi comportamentul public al iranienilor, în special al femeilor.

De asemenea, Montazeri a precizat că "poliţia pentru moralitate" nu se află sub autoritatea sistemului judiciar, care "continuă să monitorizeze acţiunile comportamentale la nivelul comunităţii".

Înalt oficiali iranieni au declarat în repetate rânduri că Teheranul nu îşi va schimba politica privind obligativitatea hijabului şi nici modul în care aplică această politică.

Cu toate acestea, procurorul general al ţării a anunţat că Parlamentul şi sistemul judiciar din Iran revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul.

"Atât parlamentul, cât şi sistemul judiciar lucrează" pentru a stabili dacă legea necesită modificări, a declarat Mohammad Jafar Montazeri în oraşul sfânt Qom.

Citat vineri de agenţia de presă ISNA, el nu a precizat ce ar putea fi modificat în lege.

Hijabul a devenit obligatoriu pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după revoluţia din 1979, care a răsturnat monarhia susţinută de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe