Proteste de amploare la Berlin contra măsurilor anti-Covid. 18 poliţişti răniţi în ciocnirile cu manifestanţii

Protest in Berlin
Protest in Berlin (Facebook)

Mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă, la Berlin, pentru a protesta contra măsurilor anti-coronavirus. Protestul a degenerat în ciocniri violente între protestatari şi Poliţie, ciocniri soldate cu 18 poliţişti răniţi.

Potrivit Deutsche Welle, demonstranţii, reuniţi în număr mare, în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, au cerut renunţarea la măsurile de protecţie anti-COVID, demersul lor având loc pe fundalul creşterii numărului de infectări cu SARS-Cov-2 în ultima vreme.

La faţa locului au fost mobilizaţi peste 1000 de poliţişti. Deoarece protestatarii nu au respectat nicio măsură de protecţie, Poliţia a dizolvat demonstraţiile.

Potrivit forţelor de ordine, cea mai amplă din cele câteva demonstraţii a reunit în jur de 17.000 de oameni, urmată de un miting cu aproximativ 20.000 de participanţi.

La protest s-au scandat lozinci precum"Libertate!" sau "Cea mai mare teorie a conspiraţiei este pandemia de coronavirus!". Motto-ul acţiunii de protest a fost "Sfârşitul pandemiei - ziua libertăţii". "Ziua libetăţii" este şi titlul unui film de propagandă nazist al regizoarei Leni Riefenstahl despre Congresul partidului NSDAP din 1935.

Participanţii la evenimente nu au respectat niciuna dintre măsurile de protecţie în vigoare, respectiv nici purtarea măştii şi nici distanţa. Au existat mai multe momente, în care protestatarii s-au confruntat cu contra-demonstranţi iar forţele de poliţie s-au străduit să izoleze cele două grupuri unul de celălalt.

Duminică dimineaţă, autorităţile germane au anunţat că 18 poliţişti au fost răniţi după ce au încercat să disperseze protestul organizat sâmbătă la Berlin, iar trei poliţişti au fost internaţi.