Proteste în Justiţie pentru apărarea pensiilor speciale

Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Curtea de Apel şi Tribunalul Bucureşti îşi vor suspenda activitatea, începând de miercuri, pe o perioadă nedeterminată, pe motiv că parlamentarii vor să le elimine pensiile speciale. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Curtea de Apel Craiova.

Protestul este anunţat în condiţiile în care pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor urmează să intre proiectul de lege vizând eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor pentru militari, poliţişti, servicii şi angajaţii din penitenciare. Proiectul a fost iniţiat de PNL şi a suferit modificări în comisia de muncă a Camerei. Mai exact, în cadrul dezbaterilor din comisie, PSD a cerut eliminarea amendamentului ce viza schimbarea legii 223, în sensul în care să continue să beneficieze de pensii speciale nu doar militarii, ci şi poliţiştii, servicii secrete şi personalul din penitenciare. Propunerea a trecut la vot, cu doar două abţineri.

Inspecţia Judiciară critică şi ea iniţiativa eliminării pensiilor speciale pentru magistraţi

La rândul său, Inspecţia Judiciară transmite şi ea că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă "brutal" principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor precum şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.

Mai exact, judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eliminarea pensiilor speciale.

"Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, consacrate şi garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 şi 126 (1) şi 139 din Constituţia României, precum şi de art. 6 (1) din CEDO; nesocoteşte deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 şi 873/2010; disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituţional din art. 44 (3) din Constituţie şi art. 1 (1) din Protocolul 1, adiţional la CEDO, echivalând cu o 'privare nelegală de proprietate'; nu are o 'justificare obiectivă şi rezonabilă' pentru o asemenea limitare şi dispune arbitrar o 'reducere substanţială a nivelului pensiei de natură a afecta substanţa dreptului de proprietate şi a dreptului la compensaţie ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrâneţe', după toate interdicţiile, incompatibilităţile şi îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător", spune IJ, potrivit Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne