Proteste puternice în Iran la înmormântarea tinerei Mahsa Amini, care a murit după ce a fost bătută de "poliţia morală" [VIDEO]

Mahsa Amini, ajunsă în moarte cerebrală după ce a fost bătută de poliţia iraniană pentru că nu ar fi purtat odiosul hijab impus de lege
Mahsa Amini, ajunsă în moarte cerebrală după ce a fost bătută de poliţia iraniană pentru că nu ar fi purtat odiosul hijab impus de lege (Captură ecran)

Proteste puternice au izbucnit, sâmbătă, în vestul Iranului la înmormântarea tinerei Mahsa Amini, ucisă practic în bătaie de aşa-numita "poliţie morală" care a considerat că femeia nu respecta regulile de purtare a hijab-ului, transmite Reuters.

Pentru a dispersa manifestanţii, forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene.

Reţelele de socializare au fost invadate cu videoclipuri ce înfăţişau protestatari strigând sloganuri antiguvernamentale după ce s-au adunat în Saqez, oraşul natal al lui Mahsa Amini. Aceştia au venit din oraşele învecinate din provincia iraniană Kurdistan pentru a o plânge pe tânăra de 22 de ani care a murit vineri într-un spital din capitala Teheran.

"Moarte dictatorului" - o referire la liderul suprem Ayatollahul Alí Khamenei, a scandat mulţimea, în timp ce unele femei şi-au dat jos vălurile de pe cap. Poliţia a fost văzută trăgând cu gaze lacrimogene, iar un bărbat a fost arătat pe o înregistrare video cu o rană la cap, despre care se spune că ar fi fost provocată de alice.

Protestele s-au extins în capitala provinciei, Sanandaj, şi au continuat până târziu în noapte. Videoclipurile de pe reţelele de socializare arătau mulţimi care scandau "Saqez nu este singur, este susţinut de Sanandaj". Manifestanţii au fost văzuţi confruntându-se cu poliţia antirevoltă pe fondul unor focuri de armă sporadice. Alte videoclipuri postate au arătat tineri dând foc la anvelope şi aruncând cu pietre în poliţia antirevoltă, prin norii de gaze lacrimogene.

În ultimele luni, activiştii pentru drepturile omului au îndemnat femeile să îşi scoată vălul în public, un gest care le-ar putea face să fie arestate pentru sfidarea codului vestimentar islamic, în condiţiile în care conducătorii de linie dură ai ţării iau măsuri drastice împotriva "comportamentului imoral".

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat cazuri de ceea ce părea a fi o acţiune dură a unităţilor de poliţie a moralităţii împotriva femeilor care şi-au scos hijab-ul.

Protestele au persistat duminică, iar #MahsaAmini a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri din toate timpurile pe Twitter în limba persană, iranienii fiind furioşi din cauza morţii unei tinere în custodia poliţiei de moralitate care aplica reguli stricte privind hijab-ul.

Context

O tânără femeie iraniană, în vârstă de numai 22 de ani, a murit după ce a intrat în comă la doar câteva ore după ce a fost bătută şi arestată de "poliţia morală" din Teheran pentru că nu a respectat regulile obligatorii ale ţării privind hijab-ul, informează Radio Europa Liberă.

Potrivit informaţiilor publicate pe reţelele de socializare, Mahsa Amini călătorise din provincia vestică iraniană Kurdistan la Teheran pentru a se întâlni cu rudele când a fost arestată pe 13 septembrie.

Martorii oculari au declarat jurnaliştilor că Amini ar fi fost bătută în interiorul dubei poliţiei morţii în timp ce era dusă la centrul de detenţie, dar era conştientă.

La câteva ore după arestare, familia ei a fost informată că Amini a fost spitalizată.

Centrul de presă al Departamentului de Poliţie din Teheran a negat afirmaţiile martorilor oculari privind bătaia aplicată lui Amini, spunând că aceasta ar fi fost transferată la unul dintre departamentele de poliţie din Teheran pentru "justificare şi educaţie" cu privire la hijab, când "a suferit brusc o problemă cardiacă".

Kiarash Amini, fratele lui Mahsa, a declarat într-un interviu acordat site-ului de ştiri Iranwire că medicii i-au spus că au diagnosticat-o pe Mahsa ca având fie un atac de cord, fie un accident vascular cerebral, "şi că, deşi inima ei încă bate, creierul ei nu mai este conştient".

În ultimele luni, activiştii iranieni pentru drepturile omului au îndemnat femeile să îşi dea jos vălul în mod public, gest pentru care ar risca să fie arestate pentru sfidarea codului vestimentar islamic, în condiţiile în care conducătorii ţării, de o linie dură, iau măsuri mai dure împotriva "comportamentului imoral".

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat cazuri a ceea ce păreau a fi acţiuni dure din partea unităţilor de „poliţie pentru moralitate” împotriva femeilor care şi-au scos hijab-ul. Detalii aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe