Proteste soldate cu victime în Uzbekistan. S-a tras în oameni. Preşedintele ţării anunţă decese

Shavkat Mirziyoyev
Shavkat Mirziyoyev (Facebook)

În provincia autonomă Karakalpakstan din Uzbekistan au avut loc tulburări majore din cauza unui proiect de amendament constituţional ce ar fi redus autonomia regiunii. Preşedintele Uzbekistanului a anunţat că au existat victime în rândul civililor şi al forţelor de ordine după protestele ce au avut loc în zonă.

Într-o declaraţie postată online duminică, preşedintele Shavkat Mirziyoyev a susţinut că protestatarii au desfăşurat "acţiuni distructive" în oraşul Nukus, aruncând cu pietre, provocând incendii şi atacând poliţia.

"Din nefericire, există victime în rândul civililor şi al forţelor de ordine", a declarat Mirziyoyev în timpul unui discurs în Karakalpakstan, care a fost transmis de serviciul său de presă pe Telegram. El nu a precizat numărul victimelor.

Sultanbek Ziyayev, ministrul Sănătăţii din Republica Karakalpakstan, a declarat, pentru site-ul de ştiri Daryo.uz, că spitalele din Nukus erau pline de pacienţi care au fost răniţi în timpul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de securitate, scrie Al Jazeera.

"Mii de răniţi au fost spitalizaţi şi sunt trataţi", a spus el, potrivit site-ului.

Un politician al opoziţiei aflat în exil, Pulat Ahunov, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters, că, pe baza contactelor cu surse locale şi a înregistrărilor video, cel puţin cinci persoane au fost ucise. El a precizat că există informaţii neconfirmate privind alte zeci de morţi.

Ahunov a afirmat că oamenii nu au putut să se deplaseze şi să obţină mai multe informaţii din cauza stării de urgenţă impuse de autorităţi.

Karakalpakstanul s-a confruntat cu întreruperi semnificative ale internetului de când a fost făcut public proiectul de amendamente care privează regiunea de statutul său nominal de "suveranitate" şi de dreptul de a se separa de Uzbekistan prin referendum popular.

După proteste, Mirziyoyev a renunţat la planul de reducere a autonomiei provinciei.

"Conform constituţiei, este o regiune autonomă, are propriul parlament, are o serie de privilegii de care ar trebui să se bucure, inclusiv posibilitatea de a organiza alegeri pentru a se separa de Uzbekistan", a declarat pentru Al Jazeera Bruce Pannier, un jurnalist din Praga specializat în probleme privind Asia Centrală.

Zona îşi trage numele de la poporul Karakalpak, care este bine reprezentat în oraşe precum Nukus, unde au avut loc protestele, dar care constituie acum o minoritate în regiunea vestică de două milioane de locuitori.

"În Uzbekistan, în general, protestele sunt foarte rare, deoarece forţele de securitate au un control puternic asupra ţării", a declarat Pannier

"Nu este neobişnuit să existe proteste, dar unul de această amploare este neobişnuit pentru standardele Uzbekistanului.", a adăugat el.

Sâmbătă, Uzbekistanul a decretat stare de urgenţă pentru o lună în regiunea sărăcită unde a izbucnit protestul de amploare din cauza modificărilor propuse.

Duminică, Mirziyoyev a efectuat a doua vizită în regiune în două zile.

"Un grup de oameni ce s-a ascuns în spatele unor sloganuri false a câştigat încrederea cetăţenilor, i-a indus în eroare, nu a respectat cererile legale ale autorităţilor, a provocat haos şi a încercat să pună mâna pe clădirile organelor guvernamentale locale", a declarat el în faţa legislatorilor locali.

"Mai multe grupuri au încercat să captureze clădirile Departamentului de Afaceri Interne al oraşului Nukus şi ale Departamentului Gărzii Naţionale pentru a obţine arme", a susţinut el.

"Profitând de superioritatea lor numerică, aceşti oameni au atacat reprezentanţii forţei de ordine publică, lovindu-i cu bestialitate şi provocându-le răni grave", a adăugat el

Uzbekistanul este un stat din Asia Centrală şi o fostă republică sovietică puternic controlată, în care guvernul reprimă dur orice formă de disidenţă.

Hugh Williamson, director pentru Europa şi Asia Centrală la Human Rights Watch, a declarat pe Twitter: "Există rapoarte neconfirmate privind utilizarea excesivă a forţei de către personalul de securitate în timpul protestelor din Nukus la 1 iulie". El a cerut o anchetă

Ministerul de Externe din Kazahstanul vecin, al cărui guvern a zdrobit protestele violente de la începutul lunii ianuarie, a declarat că este îngrijorat de evenimentele din Uzbekistan.

"Salutăm şi susţinem deciziile conducerii de vârf a Uzbekistanului de a stabiliza situaţia din Republica Karakalpakstan", a declarat ministerul într-o declaraţie

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe