Protestul din Justiţie ia amploare: Un număr tot mai mare de parchete din ţară şi un tribunal îşi suspendă activitatea

Un număr tot mai mare de parchete din ţară şi un tribunal îşi vor suspenda activitatea în semn de protest faţă de ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei adoptată recent de Guvernul Dăncilă.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Mişcarea anti-OUG pe legile justiţiei ia din ce în ce mai mare amploare. Procurorii ieşeni s-au alăturat şi ei protestelor şi urmează să-şi suspende activitatea, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Astfel, procurorii de pe lângă Judecătoria Iaşi îşi vor suspenda activitatea în perioada 25 februarie-1 martie, urmând a fi primite doar cauzele urgente. De asemenea, procurorii vor purta banderole albe pe braţe şi vor protesta în faţa sediului instituţiei.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a decis organizarea unui protest pe 25 februarie, la ora 14, în faţa tribunalului. Adunarea Generală a criticat ordonanţa de modificarea a legilor justiţiei şi a cerut respectarea Constituţiei, a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a recomandărilor MCV în procesul de legiferare, cu respectarea standardelor privind statul de drept.

"S-a hotărât cu majoritate de voturi susţinerea unui protest pe data de 25.02.2019, orele 14.00, în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, precum şi suspendarea activităţii pe timp de 5 zile, începând cu data de 25.02.2019, cu asigurarea urgenţelor şi serviciilor esenţiale, pentru buna desfăşurare a activităţii unităţii de parchet", se arata intr-un comunicat remis de Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi solicită respectarea Constituţiei României în procesul de legiferare prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, precum şi respectarea de către autorităţile statului a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.

* * *

UPDATE. Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a decis, de asemenea, să îşi suspende activitatea pe o durată de cinci zile.

"În data de 22.02.2019 la Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş care a votat în unanimitate susţinerea punctelor de vedere exprimate public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de către Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative intervenite prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019. De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activităţii cu publicul a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş în perioada 25 februarie – 01 martie 2019 ca formă de protest faţă de modificările legislative intervenite", a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, potrivit Mediafax.

* * *

UPDATE. Parchetul Tribunalului Braşov a decis de asemenea să îşi suspende activitatea timp de o săptămână în semn de protest, fiind al cincilea parchet din ţară potrivit Digi24.

* * *

UPDATE. Al treilea şi al patrulea parchet cu activităţile suspendate pentru o săptămână - Parchet de pe lângă Tribunalului Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, anunţă jurnalista Emilia Şercan pe pagina sa de socializare.

* * *

UPDATE. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş este al doilea parchet care a decis să suspende activitatea timp de trei zile în semn de protest, a anunţat jurnalista Andreea Pavel.

* * *

Decizie fără precedent în Justiţie. Primul parchet care îşi suspendă activitatea este cel condus de prim-procurorul Viorel Teliceanu (36 de ani), relatează info-sud-est.ro.

Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa a decis să îşi suspende activitatea timp de trei zile. Decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare (o singură abţinere) şi a fost confirmată de prim-procurorul parchetului.

De asemenea, procurorii constănţeni, de la mai multe parchete, vor protesta astăzi, 22 februarie, între 16:00-16:30 în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

În Bucureşti, tot astăzi va avea loc un mare protest al magistraţilor în faţa Palatului de Justiţie.

Merită menţionat că, tot astăzi, în jur de 100 de magistraţi au protestat în faţa Tribunalului Cluj, în semn de indignare faţă de modificarea pe repede-înainte, fără consultări, a legilor Justiţiei. Protestul de astăzi va fi urmat, potrivit judecătorului Cristi Danileţ, de suspendarea activităţii timp de o săptămână. Detalii aici.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de diverse asociaţii de magistraţi, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorul general Augustin Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne