Prună: Asistăm la un experiment de tip Mengele în justiţie. Toader, joc lipsit de orice demnitate

Ministrul Tudorel Toader a preferat un joc de glezne, lipsit de orice demnitate, în care aruncă pe piaţă idei dragi celor care au capturat statul şi, în acelaşi timp, amână trimiterea în Parlament a proiectului de modificare a legilor Justiţiei, spre disperarea aceloraşi comanditari, a remarcat tehnocrata Raluca Prună.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Asistăm la un experiment în materie de reformă judiciară similar cu experimentele genetice Mengele, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună.

"Mulţi mă întrebaţi în mesaje private de ce tac în legătură cu aventurile legilor justiţiei, sub domnia domnului ministru prof. univ. dr. rector Tudorel Toader. Nu am anvergura dlui ministru, îmi lipsesc toate titlurile domniei sale. Dar am avengura cetăţeanului fără lesă şi se întâmplă să fi fost ministru al Justiţiei. Într-un Guvern tehnocrat, admit.

Nu am scris nimic până acum din respect pentru magistraţii care au semnat un memoriu, iniţiat de Forumul Judecătorilor, fără precedent după 1989. Şi care ne spun totul. Cred aşa: că asistăm la un experiment în materie de reformă judiciară similar cu experimentele genetice Mengele. Nu sunt dură, aşa trăiesc această serie de anunţuri ministeriale, toate mai halucinante decât precedentele", a declarat Raluca Prună.

Fostul ministru tehnocrat susţine că retrăieşte primavara anului 2004, când negocierile pentru aderarea la UE erau blocate exact din cauza capitolului pe justiţie şi când numai numirea ministrului Cristian Diaconescu a deblocat lucrurile şi a permis încheierea acestui capitol de negociere.

"Mai cred că domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader se joacă acum cu mintea noastră şi aruncă pe piaţă tot felul de idei fără precedent în materie de organizare a justiţiei. Aşa, că să testeze instinctele juridice ale plebei. Să vadă cât rezistăm la atacul de prostie şi absurd. #Rezistăm. Şi nu suntem puţini. Nu intru în detalii de text acum.

Tot ce era de spus, au spus cei peste 3800 de magistraţi care au semnat memoriul iniţiat de Forumul Judecătorilor. Sunt peste 50% din magistraţii români, judecători şi procurori, cei care semnează. Şi care, în vremuri grele, îşi asumă riscuri semnând acest memoriu. Un memoriu ignorat de domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader care promovează o 'reformă' împotriva magistraturii şi fără magistratură, împotriva legii egale pentru toţi şi a statului de drept", a subliniat Raluca Prună.

Jocul de glezne al lui Toader

"Domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader avea un proiect dezbătut public anul trecut, cu participarea tuturor asociaţiilor de magistraţi, inclusiv a celor care acum s-au 'răsucit'. Proiectul din 2016 a primit avizul CSM. Ca ministru nu am promovat la final de mandat proiectele de lege din 2016 din considerente legate de alegerea unui nou CSM, alegeri parlamentare şi, în genere, de respect faţă de principiile statului de drept.

Nu am anticipat în plan politic dezastrul care a urmat în materia 'reformării' justiţiei. Nici 'întoarcerea' unor asociaţii ca UNJR care a participat la elaborarea proiectelor în 2016, pentru a se poziţiona ulterior aproape ca un actor politic, cerând Guvernului Cioloş să nu adopte proiectele la care lucraseră nemijlocit, prin cei care îi reprezintă atât de vocal. Memoriul celor 3800 este răspunsul pe care îl primesc UNJR şi asociaţiile de magistraţi surori de la magistraţi pe care pretind că îi reprezintă. De reflectat.

Domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader putea îmbunătăţi proiectele din 2016. Nu a putut şi nici nu a vrut. A preferat un joc de glezne, lipsit de orice demnitate, în care aruncă pe piaţă idei dragi celor care au capturat statul român şi, în acelaşi timp, amână trimiterea în Parlament a proiectului, spre disperarea aceloraşi comanditari.

Nu sunt analist politic, dar numesc asta duplicitate ieftină. Nedemnă de cineva ca domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader care a bifat toate demnităţile statului român şi le-a agăţat la butonieră... Păcat şi foarte trist. E un pariu fără viitor onest, dacă viitorul mai contează.

Nimeni nu a văzut un proiect alternativ celui din 2016, dezbătut public potrivit legii 52/2003, sub ministeriatul Toader. Am auzit numai dezinformări şi atribuirea consultării din 2016 pentru un proiect complet diferit din 23 august 2017. Am mai auzit simple 'ziceri' experimentale, am mai văzut un power point penibil şi am auzit declaraţii ministeriale trăznite. Cea mai recentă şi teribilă fiind cea cu Inspecţia Judiciară pusă sub autoritatea unei structuri consultative create printr-un protocol sub mandatul meu în 2016.

Ca biet jurist format în patria pe care o împart cu domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader sunt siderată. Aşteptam mult mai mult de la o somitate a lumii juridice din patria noastră. Şi sunt tristă că a mai căzut o redută: a cuiva care a avut o carieră 'maximă' în statul român şi care pare să o tranzacţioneze pe doi arginţi.

E o chestiune de alegere personală, dar e şi o chestiune de interes public: interlocutori străini cu care interacţionez nu înţeleg de ce cineva care s-a bucurat de toate demnităţile în statul român, inclusiv un mandat de 10 ani la CCR, alege să arunce în derizoriu aceste demnităţi. Nu am avut răspuns, recunosc.

Ca jurist român, mă bucur însă că am avut alţi profesori decât domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader. Am avut PROFESORI, mai am aşadar am un ţărm intelectual şi moral. Mai am mituri şi speranţe că timpurile vor redeveni normale."