PSD a reuşit: Preşedintele ţării scos din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenţei

Serban Nicolae
Serban Nicolae (Epoch Times România)

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de Camera decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii concurenţei. În favoarea propunerii legislative la care senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente, printre care şi cel potrivit căruia şeful statului este exclus din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenţei, au votat 77 de senatori, 40 au fost împotrivă şi 15 s-au abţinut.

Un alt amendament propus tot de Şerban Nicolae vizează creşterea de la 7 la 11 a numărului membrilor plenului Consiliului Concurenţei. Aceasta deşi bugetul ţării e greu încercat de pandemie, iar creşterea numărului membrilor presupune cheltuieli suplimentare.

Şerban Nicolae a propus încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, cu toate că legislaţia actuală prevede că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani. Liderul PSD doreşte în plus şi condiţii mai puţin stricte pe care membrii Consiliului Concurenţei trebuie să le îndeplinească: vechime de 10 ani (în loc de 15 acum) într-o funcţie de demnitate publică sau de conducere cu responsabilităţi ce implică o înaltă competenţă profesională şi managerială.

De asemenea, Şerban Nicolae vrea să relaxeze condiţiile pe care membrii Consiliului Concurenţei trebuie să le îndeplinească şi elimină interdicţia ca membrii Consiliului să nu fi fost condamnaţi pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, păstrând doar prevederea ca aceştia să nu fi fost condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare, relatează Agerpres.

Consiliul Concurenţei are un rol-cheie în domeniul economic, avizând majoritatea achiziţiilor şi fuziunilor dintre companii şi controlând companiile bănuite că încalcă legislaţia anti-monopol şi este printre puţinele instituţii ale statului în care PSD nu deţine controlul.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne