PSD abandonează proiectul Roşia Montană cu condiţia ca PNL să semneze o nouă lege a minelor

Roşia Montană, exploatare minieră auriferă
Roşia Montană, exploatare minieră auriferă (Epoch Times România)

Manevre de culise - PSD doreşte să respingă proiectul Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană, alături de PNL, în Comisia parlamentară specială, cu condiţia ca liberalii să semneze un nou proiect de lege care vizează exploatările miniere, au afirmat surse din USL pentru Mediafax.

Parlamentarii PSD urmează să voteze respingerea proiectului de lege al Guvernului privind exploatarea mineralelor de la Roşia Montană în următoarea şedinţă a Executivului, dar principala condiţie pusă parlamentarilor PNL este semnarea în comun a unei noi legi privind exploatările miniere.

Conform surselor citate, în şedinţa USL de vineri, liderii PSD şi PNL ar fi optat pentru respingerea proiectului Guvernului, în condiţiile în care va fi iniţiată o nouă lege care să reglementeze un cadru general asupra exploatărilor miniere. Discuţiile au apărut după promovarea în comisia specială a unor amendamente susţinute de PSD, fără a fi votate de PNL, prin care era aprobat proiectul Guvernului.

În acelaşi timp, PNL a optat pentru adoptarea unui raport de respingere a iniţiativei guvernamentale.

Proiectul de lege al Guvernului privind Roşia Montană poate fi abandonat

Ulterior, parlamentarii PSD s-au gândit să renunţe la amendamentele promovate şi să respingă în bloc proiectul iniţiat de Guvern la prima şedinţă a comisiei, însă le-au pus condiţia reprezentanţilor PNL să semneze în comun un nou proiect de lege, care să stabilească un cadru general privind exploatările miniere.

Membrii PNL din comisia parlamentară specială au fost de acord să discute despre o nouă iniţiativă, însă au evitat un răspuns clar până în momentul discuţiilor asupra prevederilor unui astfel de act normativ, au menţionat sursele citate.

Crin Antonescu a declarat azi la parlament că din punctul lui de vedere, proiectul actual al Guvernului nu poate fi susţinut: "Pentru a construi un alt proiect de lege sau o lege a minelor, care să reglementeze în manieră generală ar urma sa fie constituită o echipă la nivel USL. Nu este neapărat nevoie de o comisie specială. Din declaraţiile preşedintelui Vâlcov proiectul depus de guvern este abandonat şi se construieşte un nou proiect. Credem că ar trebui să existe un mandat şi să se extindă pe o perioadă mai lungă, că un asemenea proiect nu poate fi construit în 2 săptămâni."

În noul proiect de lege s-ar încadra, de fapt, doar exploatările de la Roşia Montană

Noul act normativ iniţiat de comisie este prezentat ca o lege cadru în privinţa exploatărilor miniere, cu toate că din evaluarea datelor tehnice se poate concluziona că este făcută cu dedicaţie pentru proiectul minier de la Roşia Montană. De exemplu, în noul text de lege se vorbeşte de proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se înţeleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel puţin 5 tone de aur”. În România există doar două licenţe de exploatare a aurului şi argintului, la Roşia Montană şi la Certej, iar, potrivit estimărilor, la Certej s-ar extrage 4 tone de aur anual. În concluzie, în acest nou proiect de lege nu s-ar încadra decât exploatările de la Roşia Montană.