PSD-ALDE, din nou contra UE. Acte normative ce contravin recomandărilor din MCV, adoptate în Camera Deputaţilor

PSD a reuşit să impună - într-o şedinţă tensionată, în cadrul căreia Florin Iordache a mers până la a face gesturi obscene către Opoziţie - două ordonanţe al căror spirit contravine total recomandărilor Comisiei Europene.
Florin Iordache
Florin Iordache (Epoch Times România)

Plenul Camerei a adoptat, miercuri, două controversate acte normative legate de legile Justiţiei, votul pentru respectivele legi venind în contextul în care Comisia Europeană a cerut României să facă "imediat" un pas în spate privind legile Justiţiei/Codurile Penale.

Concret, deputaţii puterii au dat undă verde pentru OUG 90 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei vizând investigarea infracţiunilor din justiţie, în forma Guvernului precum şi pentru OUG 92, cunoscută opiniei publice ca Ordonanţa Toader, act normativ despre care presa şi nu numai, a vuit că ar putea pune pe butuci DNA-ul şi lăsa marile parchete fără mulţi procurori.

OUG 90 a trecut cu 171 de voturi "pentru", 90 de voturi "contra" şi 9 abţineri, iar OUG 92 cu 170 de voturi "pentru", 92 "contra" şi 6 abţineri. Senatul este for decizional în aceste cazuri.

OUG 90

Reamintim că OUG 90/2018 prin care Tudorel Toader a dispus măsuri vizând operaţionalizarea secţiei de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi a fost adoptată în pofida faptului că forurile europene au recomandant ferm renunţarea la înfiinţarea acesteia. Cu toate acestea, actul normativ a trecut "ca prin brânză" de Comisia Iordache, deşi reprezentanţii Opoziţiei au atras atenţia asupra problemelor pe care înfiinţarea secţiei le ridică. Ba mai mult, PSD a încercat să dea raport favorabil fără ca măcar să se dezbată vreun amendament. Când Opoziţia a criticat acest lucru arătând că e o bătaie de joc, Iordache a fost de acord cu dezbaterile care numai dezbateri n-au fost însă, amendamentele propuse de USR şi PNL fiind respinse pe bandă rulantă.

Astăzi, în plen, PSD a decis din nou să sfideze şi Opoziţia şi recomandările Comisiei Europene:

"Cred că am greşit, trebuia să facem o direcţie specializată care să arate monstruozitatea sistemului. (...) Vom merge mai departe cu toată opoziţia dvs. şi cu toată Opoziţia pe care Comisia Europeană şi Parlamentul European s-a (sic!) pronunţat împotriva României. Este josnic din punctul dvs de vedere să nu apăraţi România!

România în acest moment este sub presiune pentru că vrem să fim independenţi. Cerem o ţară independentă, să ne conducem noi, ca Parlamentul să fie cel care ia decizii", a declarat Florin Iordache, nervos, de la tribuna Camerei, în aplauzele colegilor de la PSD şi ALDE, potrivit ziare.com.

După ce a coborât de la tribună, Iordache le-a arătat degetele mijlocii de la ambele mâini colegilor din USR.

OUG 92/2018

A fost de asemenea o ordonanţă cu cântec. În respectivul act normativ adoptat sub pretextul transpunerii recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a introdus amendamente care ar putea închide DNA-ul şi afecta grav DIICOT şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Astfel, un punct important al discuţiilor din comisie l-a ocupat articolul VII din OUG, care prevede că procurorii DNA, DIICOT şi cei de la Parchetul General pot rămâne în funcţii numai dacă îndeplinesc noile condiţii de numire impuse de Tudorel Toader. Ori, în cazul DNA de exemplu, procurorilor li se cere zece ani vechime în loc de şase şi numirea pe bază de concurs în condiţiile în care toţi cei angajaţi acolo au venit prin interviu.

Mai exact, OUG-ul lui Toader prevede că procurorii DNA trebuie să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa secţiei de procurori CSM, iar aceştia au fost angajaţi prin interviu, nu concurs, practic absolut toţi ar fi trebuit să plece. Teoretic, legea nu poate retroactiva, dar practic procurorii vizaţi riscă oricând să fie contestaţi în instanţă de către avocaţii inculpaţilor pe motiv că nu îndeplinesc condiţiile legale de numire.

Opoziţia a încercat în cadrul şedinţei să rezolve problema, însă coaliţia PSD-ALDE a respins atât propunerea de abrogare a articolului din care reiese că legea ar putea retroactiva, cât şi pe cea de modificare a lui astfel încât să reiasă clar că procurorii deja aflaţi pe posturi nu vor fi afectaţi.

Mai mult, PSD a reuşit să introducă încă un amendament controversat, unul care prevede că judecătorii şi procurorii pot fi suspendaţi dacă nu mai îndeplinesc criteriul de bună reputaţie, acest criteriu fiind unul eminamente subiectiv, arată Opoziţia.