PSD în ultimele sondaje. Directorul IRES, detalii de culise: E un paradox legat de Ciolacu

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (Epoch Times România)

Directorul de cercetare de la Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES), Dan Jurcan, a vorbit pentru ziare.com despre evoluţia PSD-ului condus de Marcel Ciolacu în cele mai recente sondaje de opinie.

"Noi ne uităm în sondaje şi sondajele vorbesc, cert este că e un aparent paradox. PSD nu scade, e în uşoară creştere, rămâne cam pe acolo, dar în mod clar nu scade, ceea ce arată că există o activitate pe partea de opoziţie destul de intensă. Însă, noi nu vedem în date o creştere a încrederii în actualul lider al partidului, Marcel Ciolacu, asta şi pentru că a fost extrem de vocal în toată această campanie legată de vaccinare ş.a.m.d. Şi-a pus foarte mult din creditul personal în această luptă", a declarat Dan Jurcan.

În opinia directorului IRES, social-democraţii, fiind în opoziţie, sunt câştigătorii neînţelegerilor, bâlbelor şi scandalurilor din coaliţia de guvernare, însă aceştia nu sunt o forţă politică atât de puternică încât să treacă o moţiune de cenzură.

"PSD e în aşteptare. Probabil că îşi pregăteşte ofensiva. Şi-a consumat suficientă muniţie împotriva actualei coaliţii de guvernare. Am văzut că presiunea publică făcută de televiziuni, în primul rând, şi mai apoi de către PSD, până la urmă a dus la schimbarea ministrului Vlad Voiculescu. Este o victorie pe termen scurt a PSD, în sensul că nu au decât să se bucure că apar astfel de rupturi în coaliţia de guvernare. Nu ştiu care va fi următorul pas al PSD. Sigur că ei clamează mereu o moţiune de cenzură, dar ştim foarte bine că o moţiune de cenzură se depune o singură dată şi în general trebuie să o depui atunci când ai şansele cele mai mari. Acum sunt şanse destul de mici pentru că se pare că, cel puţin pentru o vreme, apele s-au liniştit în coaliţia de guvernare, până la următoarea stare de tensiune", a afirmat Dan Jurcan.

Potrivit sociologului, rămâne de văzut şi în ce măsură acest proces tehnic de adoptare a Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare va fi un succes sau un eşec.

"E clar că, dacă criticile de la Bruxelles se vor intensifica şi de asemenea toate comentariile unor membri ai PSD legate de lipsa de transparenţă, coerentă a PNRR-ul sau omiterea unor domenii spre finanţare, şi mai ales dacă criticile Comisiei Europene vor fi susţinute, atunci ne putem aştepta la o intensificare a atacurilor şi din partea PSD. Nu m-ar mira, însă, ca astfel de critici să apară şi în rândul coaliţiei. În percepţia publică, ambele partide, atât PNL, cât şi USR sunt responsabile în mod egal de succesul sau eşecul adoptării PNRR-ului într-o formă benefică pentru România", a conchis Dan Jurcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne