PSD, plângere împotriva preşedintelui Iohannis: A diseminat în spaţiul public mesaje mincinoase la adresa noastră

(Facebook)

PSD a depus, miercuri, o plângere la Consiliul Naţional al Audiovizualului în care a solicitat ca “intervenţiile” televizate ale preşedintelui Klaus Iohannis în timpul perioadei electorale să fie contorizate de radiodifuzori ca spaţiu electoral acordat PNL-ului. Totodată, PSD s-a plâns că preşedintele României a diseminat în spaţiul public mesaje vădit tendenţioase şi mincinoase la adresa sa, subliniind că acest lucru încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a dat ca exemplu discursul susţinut marţi de şeful statului, în care, printre altele, acesta a acuzat PSD-ul ca fiind principalul vinovat pentru faptul că România a intrat în criza Covid complet nepregătită.

“Ţara noastră a fost puternic afectată ani la rând de corupţia şi incompetenţa guvernelor PSD, care au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură şi au direcţionat fondurile publice către clientela de partid. Nicio reformă nu a fost dusă până la capăt în România, nicio reformă care s-a dorit reală nu a scăpat nesabotată de PSD.

Adevăratele priorităţi au fost ignorate şi abandonate şi aşa ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical, cu o infrastructură deficitară şi cu un sistem educaţional cu probleme critice. Clientelismul promovat la nivel de politică de stat şi indiferenţa faţă de problemele sistemice acute au dus România în punctul în care statul era în pericol să nu îşi mai poată îndeplini misiunea sa fundamentală: aceea de a proteja sănătatea şi drepturile cetăţenilor”, a mai precizat preşedintele Iohannis. Detalii aici.

În plângerea lor, social-democraţii au susţinut că discursul preşedintelui a avut un caracter electoral, fiind difuzat de mai multe posturi de televiziune, contrar “dispoziţiilor imperative conţinute în art. 5 alin. (1) din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020, privind tipurile de emisiuni pe care le pot realiza şi difuza radiodifuzorii pe tema campaniei electorale.

În acest context, PSD susţine că live-ul preşedintelui Iohannis a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, şi nu într-o emisiune electorală, adăugând că materialul difuzat nu a prezentat activităţi ale şefului statului, ci mesaje electorale directe în favoarea PNL şi denigratoare la adresa social-democraţilor.

“Or, vă rugăm să constataţi că discursul preşedintelui îndeplineşte în mod cumulativ toate aceste condiţii enumerate în cele de mai sus, respectiv se referă în mod direct atât la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) cât şi la PSD în sens negativ, este utilizat în plină campanie electorală, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor parlamentare de către Partidul Naţional Liberal) şi depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului.

Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidului Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale, cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Campania electorală se desfăşoară la organismele de radio şi televiziune în cadrul timpului de emisie acordat la aceste organisme fiecărui competitor electoral”, se arată în textul plângerii.

Social-democraţii îl mai acuză pe şeful statului că face campanie electorală PNL-ului şi, în acelaşi timp, denigrează un alt competitor electoral, adică PSD, transmiţând în mod direct mesajul că acest partid nu ar mai trebui să participe la viaţa politică şi ar trebui să dispară.

“Prin discursul preşedintelui s-au diseminat în spaţiul public mesaje vădit tendenţioase şi mincinoase la adresa PSD şi care încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală, astfel după cum am arătat în cele de mai sus. Desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte nu poate avea loc decât în contextul respectării valorilor democratice în ansamblul lor, care presupun inclusiv neimplicarea preşedintelui în campania electorală şi interzicerea mesajelor defăimătoare la adresa competitorilor electorali, mai ales atunci când acestea sunt difuzate prin intermediul mass-media şi provin de la o persoană care deţine cea mai înaltă funcţie în stat şi care ar trebui să fie un etalon al echilibrului şi dialogului”, mai precizează PSD în plângerea sa.

“Prin urmare, vă solicităm, în baza art.8 alin 3 Decizia CNA nr. 603 / 2020, să emiteţi o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile preşedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Naţional Liberal”, a conchis Partidul Social-Democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne