PSRM se opune unui lockdown. Expert: E genul de şantaj - dacă vreţi anticipate vă omorâm pe toţi de COVID

Nu are rost să prelungim viaţa acestui „bordel parlamentar” pentru că ei nu vor să muncească, afirmă Valeriu Paşa.
Valeriu Paşa - activist civic de la Chişinău
Valeriu Paşa - activist civic de la Chişinău (facebook.com/Valentina Ursu)

Secţiile de terapie intensivă din spitalele R. Moldova sunt pline de persoane tinere infectate cu virusul Wuhan, care provoacă boala Covid - 19. Acolo unde până recent se trecea efectiv fără simptome, în prezent se manifestă febră uşoară şi dureri de cap, constată expertul de la watchdog.md, Valeriu Paşa, menţionând că premierul interimar şi primarul general al Capitalei confirmă că schimbările radicale în evoluţia pandemiei sunt cauzate de noua tulpină a virusului, numită britanică.

„Numai Ministerul Sănătăţii nu o vede. Ei deschid şcolile. Nu de alta, dar recenta creştere a numărului de copii cu cazuri simptomatice nu le este suficientă. Nici explozia de îmbolnăviri (de data asta nu asimptomatice şi doar în forme foarte uşoare) în rândul profesorilor nu le este suficientă.

Oamenii ăştia care şed în acea comisie de sănătate publică (care au deschis mall-urile de 8 martie) oare au copii? Sau ei s-au strecurat primii în rând la vaccinare şi deja li se rupe? Voi cum vreţi, dar copilul meu va sta acasă! Sănătatea mea, a familiei mele, este mult mai importantă decât ceea ce Ministerul Educaţiei numeşte învăţătură”, comentează activistul civic pe pagina sa de socializare.

Valeriu Paşa a ţinut să sublinieze că Guvernul interimar şi CNESP au tot instrumentarul legal la dispoziţie să se ocupe de oprirea pandemiei, dar nu o fac. „Nu are rost să prelungim viaţa acestui bordel parlamentar pentru că ei nu vor să muncească. Sau e genul de şantaj - dacă vreţi anticipate vă omorâm de COVID pe toţi?”

Laboratoarele publice din Moldova nu sunt dotate destul de bine ca să depisteze tulpina britanică în condiţiile recomandate de OMS.

Ministerul Sănătăţii afirmă că testele efectuate cu probe trimise la un laborator din Berlin nu au confirmat prezenţa tulpinii britanice a coronavirusului de tip nou în R. Moldova, dar a informat luni că Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a mai expediat alte 20 probe pentru examinare la acelaşi laborator.

Consiliul Suprem de Securitate în frunte cu Maia Sandu a recomandat Guvernului interimar să pregătească anunţarea stării de urgenţă din cauza pandemiei, o listă de noi restricţii anti COVID-19, dar şi o listă de compensaţii pentru categoriile persoanelor afectate.

Executivul mai are la dispoziţie o zi pentru a îndeplini recomandările CSS, între timp majoritatea forţelor politice de la Chişinău se opun instituirii unui lockdown total, cu excepţia PAS şi PDM.

Platforma DA pune la îndoială că guvernul fiind unul demisionar ar fi capabil să gestioneze o eventuală stare de urgenţă, iar socialiştii în frunte cu spikerul Zinaida Greceanîi sunt „unanimi în opinia că un lockdown total, cum cere Maia Sandu, este periculos social şi reprezintă o iresponsabilitate faţă de cetăţeni şi mediul economic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe