Publicitatea electorală la parlamentare: BECS a plătit în jur de 16 lei per vot, dublu faţă de PAS şi de 4 ori mai puţin decât PPŞ

Raportarea cheltuielilor concurenţilor electorali către Comisia Electorală Centrală rămâne problematică, fiind frecvent lacunară sau lipsind complet, notează Promo-LEX.
Cheltuieli electorale
Cheltuieli electorale (media-azi.md)

Dintre cele trei fracţiuni care, potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), acced în Parlament ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Politic Şor (PPŞ) a cheltuit cel mai mult la capitolul publicitate în campania electorală. Potrivit unui analize MEDIA AZI, clasamentul este urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), care a înregistrat în schimb cele mai mari cheltuieli la general. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a raportat mai puţine cheltuieli decât ceilalţi doi concurenţi.

Conform rapoartelor privind finanţarea campaniei electorale, între 28 mai şi 9 iulie, Partidul Şor (PPŞ) a înregistrat cheltuieli de 5,3 milioane de lei, iar grosul banilor a mers pentru publicitate – peste 4,4 milioane de lei, ceea ce constituie 83% din suma totală cheltuită de formaţiune.

Majoritatea banilor alocaţi pentru publicitate au fost direcţionaţi pentru TV – 3,4 milioane de lei. Pentru panouri, PPŞ a alocat în jur de 352.000 de lei, pentru presa scrisă – peste 281.000 de lei. Pentru mijloace de informare electronice au fost transferaţi 168.000 de lei, iar pentru radio cu 7.000 de lei mai puţin - 161.000 de lei. Pentru platforme stradale sau mobile au fost alocaţi în jur de 65.000 de lei.

Luând în considerare că pentru Partidul Şor au votat 84.187 de cetăţeni sau 5.74% din numărul total de alegători, fracţiunea a cheltuit în jur de 64 de lei per vot, cel mai scump vot din rândul formaţiunilor care au ieşit învingătoare la scrutin.

Pe locul doi la capitolul cheltuielilor pentru publicitate se situează PAS, formaţiunea care a obţinut cel mai mare sprijin din partea cetăţenilor. Documentele prezentate la CEC arată că PAS a investit aproape trei milioane de lei în reclamă, în perioada 21 mai – 9 iulie, sau 45% din suma generală transferată de partid pentru campania electorală, care constituie aproape 6,5 milioane de lei.

Din banii destinaţi pentru publicitate, cei mai mulţi au fost direcţionaţi tot la TV - 1,2 milioane de lei. Resurse considerabile au fost transferate şi către mijloacele de informare electronice – în jur de 894.000 de lei. Peste 511.000 de lei au fost alocaţi pentru panouri publicitare, la radio – aproape 194.000 de lei, iar pentru platforme stradale sau mobile – niciun ban, arată sursa citată.
Pentru PAS au votat 774.753 de alegători sau 52,8% din votanţi, astfel că, un vot a costat formaţiunea în jur de 8 lei.

BECS a raportat la CEC cheltuieli de puţin peste 6,3 milioane de lei în perioada 25 mai – 9 iulie. Pentru publicitate, blocul a cheltuit cel mai puţin din cei trei concurenţi – 2,5 milioane de lei sau 39% din suma generală care a fost investită în campanie.
Rapoartele financiare ale BECS arată că blocul a investit cei mai mulţi bani din suma destinată publicităţii în reclama de la radio – 986.000 de lei, urmând cheltuielile pentru panouri – 493.760 de lei. Devizul de cheltuieli pentru publicitate la TV ocupă abia poziţia trei în structura finanţelor alocate – 484.429 de lei. Pentru reclamă în mijloace de informare electronice BECS a plătit 358.645 de lei, iar în presă scrisă – 76.280 de lei. Pentru platforme stradale şi mobile BECS a alocat – 108.490 de lei.

Întrucât pentru BECS au votat 398.675 de alegători sau 27,17% din votanţi, un vot i-a costat în jur de 16 lei, dublu faţă de cheltuielile PAS şi de 4 ori mai puţin decât în cazul Partidului Şor.

În context, organizaţia Promo-Lex a declarat că rămâne problematică raportarea cheltuielilor concurenţilor electorali către CEC, care „este frecvent lacunară sau lipseşte complet”. Potrivit estimărilor organizaţiei, concurenţii electorali nu au raportat cheltuieli de cel puţin 10.859.900 lei, date valabile până la 2 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe