Publicul din New York se delectează cu spiritul liber al Shen Yun



Martina Dietrich, alături de soţul ei Juergen Dietrich, la Teatrul David H. Koch, Centrul Lincoln, în New York, 21 aprilie 2013.
Martina Dietrich, alături de soţul ei Juergen Dietrich, la Teatrul David H. Koch, Centrul Lincoln, în New York, 21 aprilie 2013. (Ananda West/Epoch Times)

NEW YORK – Shen Yun Performing Arts a încântat din nou publicul la Teatrul David H. Koch din Centrul Lincoln, în seara zilei de 21 aprilie 2013.

“A fost o seară impresionantă pentru noi”, a spus Martina Dietrich, manager în cadrul guvernului german, care a participat la spectacolul Shen Yun alături de soţul ei Juergen Dietrich.

Dl avocat Dietrich a fost încântat şi a lăudat măestria dansatorilor şi muzica. “A fost uimitor deoarece nu am văzut până acum un astfel de spectacol în Germania”, a spus el.

Linda Noskewicz, funcţionar de nivel înalt la o firmă tehnologică, a declarat că Shen Yun este “o delectate pentru ochi.”

“Spectacolul este incredibil, pur si simplu incredibil”, a spus ea, adăugând că i-au plăcut mult interpretările sopranei Pi-ju Huang şi ale tenorului Yuan Qu.

Spectacolul Shen Yun are cei mai bine pregătiţi dansatori de dans clasic chinez, o orchestră unică ce îmbină instrumente orientale şi occidentale, precum şi fundaluri animate uluitoare, conform website-ului Shen Yun.

Prin limbajul universal al muzicii şi dansului, Shen Yun împleteşte un decor minunat de tărâmuri cereşti, legende antice şi poveşti eroice moderne, plimbându-te într-o călătorie prin cei 5.000 de ani de cultură chineză.

“M-am bucurat în timpul dansurilor, unde am găsit foarte mult umor”, a spus dna Noskewicz. “Dar cel mai mult am simţit multă mândrie şi fericire în [această] cultură.”

Fondat în 2006, Shen Yun face turul lumii în fiecare an, ajungând în peste 100 de oraşe cu 3 companii mari. Totuşi, Shen Yun nu poate fi vizionat în China.

“În China ei nu se pot bucura de cultura lor. Ei îşi trăiesc cultura doar în afara Chinei şi acest lucru mă întristează”, a spus dna Dietrich.

“Spectacolul este frumos şi prezintă această cultură minunată şi spirituală. Spiritul chinez nu poate trăi acolo. Este dureros că spiritul nu poate fi trăit în China”, a spus dna Dietrich.

Ea a adăugat că este foarte plăcut să vezi dansatorii şi muzicienii Shen Yun trăind în SUA şi păstrându-şi adevăratele lor rădăcini. Ea a simţit că este de asemenea important ca ei să aibă dreptul să spună: “Am rădăcini chineze.”

“În cultura chineză prezentată de artiştii Shen Yun am văzut trăsături morale, precum onoarea, care au existat acum 5.000 de ani şi încă sunt păstrate în prezent”, a comentat dna Dietrich. “Aceste trăsături au ieşit la iveală. Trebuie să depui mari eforturi pentru a-i face pe oameni conştienţi de cultură şi aceasta presupune să îţi pese de generaţia viitoare”, a adăugat ea.

Dansul chinez la care excelează Shen Yun este compus din dans clasic chinez şi dans etnic şi popular chinez. Expresivitatea dansului chinez este folosită de grupul de artişti pentru a-şi spune cu mare efect poveşti precum “Yang Zhi şi sabia sa” şi “Când călugării Shaolin l-au apărat pe împărat.”

Fundalul digital folosit de Shen Yun este plin cu scene colorate şi animate pentru a crea efecte surprinzătoare precum ieşirea din râu sau dintre nori şi apariţia pe Pământ.

Comentând asupra acestui aspect, dna Noskewicz a spus: “Îmi plac mult efectele fundalului digital asupra povestioarelor. Mă gândesc la bucuria, la umorul conţinut în povestioarele cu zeităţi.”

“Efectele vizuale sunt minunate”, a spus Elaine F. Godowsky, preşedintă a Comisiei de Administratori din cadrul George S. Flynn Concerts, un trust ce oferă concerte de muzică clasică în beneficiul şi pentru educaţia oamenilor din Clinton, Connecticut. Dna Godowsky a văzut Shen Yun în ziua deschiderii, pe 20 aprilie 2013.

“Îmi plac iluziile prin care publicului i se creează impresia că va intra în fundalul digital. Aceast lucru a fost cel mai captivant pentru mine”, a spus dna Godowsky, care este de asemenea şi sculptor.

O poveste ce a impresionat-o în special pe dna Dietrich a fost scena de la finalul spectacolului când Zeii şi Buddha au venit după un cutremur de pământ şi au arătat cum pot fi lucrurile începute din nou. Aceste scene le-a dat speranţă oamenilor din China care trăiesc sub regimul comunist că într-o zi China va fi liberă.

Dna Dietrich a văzut mult curaj în Shen Yun. Ea a adăugat că numerele artistice au ilustrat ce înseamnă să fii puternic şi bun cu toată lumea.

Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, are trei companii aflate în turnee care susţin spectacole simultan în jurul lumii.

Shen Yun Performing Arts va susţine spectacole la Teatrul David H. Koch din cadrul Centrului Lincoln, între 20 şi 28 aprilie 2013. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este onorat ca sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură