Puterea Gazprom: Preşedintele PE se opune unor noi sancţiuni împotriva Rusiei şi cere relaţii mai apropiate

Noul preşedinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz.
Noul preşedinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz. (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat marţi, în contextul crizei din Ucraina, că se opune pentru moment adoptării unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ţară cu care UE are „interese comune”, făcând referire la aprovizionarea cu energie, scrie AFP.

„Credibilitatea Uniunii Europene în acţiunile internaţionale depinde de realism. UE a luat măsuri şi nu este necesar, pentru moment, să adopte noi măsuri”, a declarat Schulz, adăugând că „există interese comune” între Rusia şi UE.

„Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul UE? Să aibă energie la preţuri rezonabile. Care este interesul Rusiei? Să câştige bani din exportul de energie, deoarece are nevoie de aceşti bani pentru a investi în ţara lor, iar pentru asta au nevoie de investiţiile care vin din Europa, deci există interese comune”, a argumentat acesta.

Schulz a subliniat că îşi doreşte o „mai bună înţelegere între guvernul rus şi UE”, însă a explicat că în contextul actual în care manifestanţii pro-ruşi au început să ocupe clădiri oficiale în estul Ucrainei şi să proclame independenţa regiunilor cerând ajutorul militar al Rusiei, trebuie să „rămânem vigilenţi”.

„Sper că guvernul rus nu va comite greşeala de a ne pune în faţa faptului împlinit divizând Ucraina”, a declarat acesta.

Preşedintele PE este de părere că „trebuie privit cu grijă care este importanţa” ultimelor evenimente din Ucraina. „Este o mişcare de masă în estul Ucrainei sau sunt revolte foarte limitate? Nu este limpede pentru moment”, a afirmat Schulz.

În opinia lui Schulz, deşi Rusia a încălcat dreptul internaţional în Crimeea, „trebuie luată în considerare realitatea”, care este că „peninsula aparţine Federaţiei Rusiei. Este un fapt împlinit".

Între timp ruşii îşi manifestă din plin dorinţa expansionistă şi ameninţă să anexeze şi estul Ucrainei. Declaraţiile lui Schulz sunt menite însă să-i liniştească pe ruşi, nu pe ucraineni, care se află acum într-o situaţie extrem de delicată şi se pare că UE tocmai i-a întors spatele.

Se pare că dependenţa statelor europene de gazul rusesc se dovedeşte a fi o pârghie extrem de puternică în balansarea relaţiilor cu UE. La asta se adaugă şi relaţiile economice convenabile pe care le au unele naţiuni europene puternice. Prin sancţiunile ulterioare germanii vor trebui să renunţe la vânzările de maşini-unelte şi maşini în Rusia, francezii vor trebui să renunţe la vânzările de arme către regimul lui Putin, iar britanicii vor trebui să oprească oligarhii ruşi să se folosească de Londra ca de loc de joacă şi de spălare de bani.