Puterile europene avertizează Iranul cu privire la iniţiativa sa de a îmbogăţi uraniu la 60%

Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Puterile europene semnatare ale acordului nuclear cu Iranul au declarat miercuri că decizia Republicii Islamice de a îmbogăţi uraniu cu puritate de 60% şi de a instala încă 1.000 de centrifuge în uzina nucleară de la Natanz este contrară eforturilor de a relansa acordul nuclear din 2015.

Discuţiile dintre puterile mondiale, Iran şi Statele Unite urmează să se reia la Viena joi, dar într-o declaraţie comună, Marea Britanie, Franţa şi Germania au declarat că decizia Teheranului de a începe să îmbogăţească material fisionabil la puritate 60% - mult peste nivelul aplicaţiilor civile - nu se bazează pe motive civile credibile şi constituie un pas important în producerea de arme nucleare.

„Anunţurile Iranului sunt deosebit de regretabile, având în vedere că vin într-un moment în care toţi participanţii la JCPoA (Planul de Acţiune Comprehensiv Comun) şi Statele Unite au început discuţii de fond, cu scopul de a găsi o soluţie diplomatică rapidă pentru revitalizarea şi restabilirea JCPoA”, au declarat trei ţări.

„Comunicarea recentă periculoasă a Iranului este contrară spiritului constructiv şi bunei credinţe a acestor discuţii.”

Teheranul a declarat că deciziile sale au fost luate după ce Israelul a atacat cibernetic, duminică, uzina nucleară de la Natanz, cauzând defectarea unor centrifuge şi o pană de energie electrică.

„Având în vedere evoluţiile recente, respingem toate măsurile de escaladare ale oricărui actor şi solicităm Iranului să nu complice şi mai mult procesul diplomatic”, au declarat semnatarii europeni ai JCPoA.