Puterile europene cer Iranului să anuleze măsurile nucleare recente

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian (Getty Images)

Semnatarii europeni ai acordului nuclear JCPOA din 2015 au cerut Teheranului să anuleze măsurile luate pentru a îmbogăţi uraniul la un nivel mai ridicat de puritate decât cel permis în baza acordului. De asemenea, europenii au cerut o întâlnire de urgenţă a tuturor statelor implicate în acord, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie comună publicată marţi, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană şi-au exprimat “profunda îngrijorare cu privire la faptul că Iranul nu îşi respectă toate angajamentele prevăzute de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

Iranul a anunţat luni că şi-a îmbogăţit uraniul la nivel de puritate mai mare de 3,67%, aşa cum este prevăzut în acordul nuclear, depăşind nivelul de 4,5%.

Teheranul susţine că şi-a pierdut răbdarea din cauza lipsei de acţiune a europenilor de a ajuta economic Iranul în faţa sancţiunilor dure reimpuse de americani după retragerea lor din acordul nuclear în 2018.

Semnatarii europeni ai acordului au remarcat faptul că Iranul a declarat că încă doreşte să rămână în acord.

“[Iranul] trebuie să acţioneze în consecinţă, să anuleze aceste activităţi şi să revină la respectarea deplină a JCPOA fără nicio amânare”, potrivit declaraţiei.

De asemenea, semnatarii europeni au mai cerut tuturor părţilor “să acţioneze responsabil în direcţia relazării tensiunilor continue”.

În contextul acestor tensiuni, preşedintele american Donald Trump a emis, luni, un nou avertisment la adresa Iranului.

“Iranul face multe lucruri rele... şi ar fi bine să fie foarte atenţi”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a precizat că SUA poate ajuta la încurajarea dialogului cu Iranul, cu scopul de a diminua tensiunile tot mai mari, chiar dacă a ieşit din acordul nuclear.

Adresându-se marţi Senatului francez, Le Drian a declarat că decizia Iranului de a depăşi două plafoane impuse de acord - depăşirea cantităţii de uraniu şi îmbogăţirea uraniului la un grad de puritate mai mare de 3,67% - reprezintă o “reacţie greşită la o decizie nepotrivită”, făcând referire la retragerea americanilor din JCPOA.

Le Drian a susţinut că Franţa doreşte să creeze un “spaţiu pentru dialog” pentru a relaxa o situaţie potenţial periculoasă.

Consilierul de top pentru economie al preşedintelui francez Emmanuel Macron se află în Teheran pentru 2 zile cu scopul de a reduce tensiunile tot mai mari cu regimul iranian.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu, un critic dur al acordului JCPOA, a avertizat marţi Iranul. Stând în faţa unui avion de vânătoare F-35 de producţie americană, premierul a declarat că Teheranul “ar trebui să îşi amintească faptul că aceste avioane pot ajunge în orice punct al Orientului Mijlociu, inclusiv în Iran şi, cu siguranţă, în Siria”.

Israelul a susţinut de mult timp că toate opţiunile sunt luate în calcul pentru a se asigura că Iranul nu va dezvolta arme nucleare.

Teheranul a declarat în repetate rânduri că nu urmăreşte construirea de arme nucleare şi că activităţile sale nucleare au doar scopuri paşnice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe