Putin ameninţă că va lua în vizor SUA şi statele unde sunt amplasate rachete americane. România e pe listă

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, în cazul în care SUA desfăşoară rachete cu rază intermediară în Europa, Rusia va lua în vizor nu doar ţările unde vor fi amplasate armele, ci şi Statele Unite, potrivit RFE.

În discursul despre Starea Naţiunii, susţinut miercuri, Putin a repetat acuzaţiile că SUA s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) pentru a-şi dezvolta propriile sisteme de apărare antirachetă.

În 2 februarie, SUA a lansat un proces de şase luni de retragere din INF, după ce Washingtonul şi NATO au acuzat în repetate rânduri Moscova de încălcarea acordului prin dezvoltarea rachetei de croazieră 9M729, cunoscută sub numele de SSC-8.

Rusia, care neagă acuzaţia, a declarat că se retrage la rândul său din tratat, care a interzis ambelor ţări să dezvolte, producă şi desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

De asemenea, în cadrul discursului de miercuri, Putin a declarat că Statele Unite sunt cele care au ignorat în mod flagrant prevederile INF prin amplasarea de sisteme terestre de lansare a rachetelor în România şi Polonia.

Putin a afirmat că Rusia nu este o ameninţare pentru SUA şi că doreşte o relaţie “matură, egală şi prietenoasă” cu americanii.

Liderul rus a mai susţinut că dezvoltarea unor noi arme capabile nuclear, care au fost anunţate în discursul despre Starea Naţiunii din 2018, continuă fără întârzieri.

El a precizat că în această primăvară Rusia va desfăşura primul submarin echipat cu o dronă submarină cu propulsie nucleară, care este capabil să transporte un focos nuclear.

Putin a acuzat SUA că ignoră “interesele legitime” ale Rusiei şi că organizează “activităţi anti-ruseşti”, inclusiv aplicarea de sancţiuni economice.

Washingtonul şi aliaţii săi au impus sancţiuni economice dure împotriva Moscovei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei în lupta lor cu trupele guvernamentale ale Kievului.

Discursul despre Starea Naţiunii din acest an are loc la câteva zile după ce Kremlinul a lăudat noua sa rachetă nucleară de croazieră, 9M730Burevestnik (sau “Storm Petrel”), despre care unele rapoarte media ruseşti susţin că a intrat în etapa finală de testare şi dezvoltare, notează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Kremlinul a declarat că noua rachetă de croazieră cu focos nuclear are o rază de acţiune “nelimitată” şi are capabilităţi de manevrare superioare în faţa sistemelor de apărare antiaeriană. De asemenea, mass media rusă a raportat recent, pe baza unor surse oficiale de stat, că unitatea de propulsie nucleară a noii rachete a fost testată cu succes în ianuarie 2018.

Aceleaşi rapoarte media au susţinut că armata a precizat că abilitatea rachetei de a traversa practic orice distanţă va fi cuplată cu o capabilitate nelimitată de manevră. Acest lucru va face ca racheta să fie extrem de greu de interceptat când pătrunde în sistemele de apărare ale inamicului.