Putin anulează o parte din sancţiunile împotriva Turciei

Rusia a ridicat o parte din sancţiunile pe care le-a impus Turciei, după ce un avion de luptă turc a doborât un bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene în noiembrie 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Printr-un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, în 31 mai, sunt înlăturate restricţiile impuse în privinţa angajării muncitorilor turci în Rusia şi asupra firmelor turceşti care operează pe teritoriul Rusiei.

În plus, decretul restaurează parţial un acord asupra circulaţiei cetăţenilor celor două ţări care a fost suspendat după doborârea avionului de luptă rusesc. Un pilot rus a murit în acel accident.

De la incidentul din noiembrie 2015, Rusia şi Turcia au făcut paşi mari în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale, iar Putin a fost de acord să ridice o altă serie de sancţiuni impuse Turciei după o întâlnire cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, ce a avut loc în 3 mai.

Totuşi, Rusia menţine o interdicţie asupra importurilor de roşii din Turcia. Ankara a răspuns la jumătatea lunii martie prin aplicarea unor tarife de import ridicate în ceea ce priveşte grâul rusesc, dar a reluat achiziţiile după întâlnirea celor doi şefi de stat.

Rusia şi Turcia susţin tabere opuse în războiul din Siria şi, în prezent, sunt co-susţinători ai discuţiilor pentru pace şi ai unui acord privind crearea unor zone de relaxare a tensiunilor şi luptelor.