Putin avertizează Finlanda că aderarea la NATO este o greşeală

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său finlandez Sauli Niinisto, discută la Moscova, în 22 martie 2016
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său finlandez Sauli Niinisto, discută la Moscova, în 22 martie 2016 (Office of the President of the Republic of Finland)

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis, sâmbătă, omologului său finlandez Sauli Niinisto că renunţarea la neutralitate şi aderarea la NATO ar fi o greşeală care ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări, a anunţat Kremlinul, relatează Euronews.

Cele două ţări au declarat că preşedinţii lor au vorbit la telefon la două zile după ce Finlanda şi-a declarat intenţia de a se alătura alianţei militare occidentale.

Moscova a descris acest lucru ca fiind o ameninţare la adresa securităţii care va necesita un răspuns, dar nu a precizat care ar fi acela.

Biroul lui Niinisto a declarat că acesta i-a spus lui Putin „cât de fundamental au alterat mediul de securitate al Finlandei cererile ruseşti de la sfârşitul anului 2021, care vizează împiedicarea ţărilor să adere la NATO, şi invazia masivă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022”.

Niinisto a mai susţinut că Finlanda doreşte să gestioneze relaţiile cu vecinul său rus într-o „manieră corectă şi profesionistă”.

Kremlinul a precizat: „Vladimir Putin a subliniat că renunţarea la politica tradiţională de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există ameninţări la adresa securităţii Finlandei. O astfel de schimbare în politica externă a ţării ar putea avea un impact negativ asupra relaţiilor ruso-finlandeze”.

Moscova a descris convorbirea ca fiind un „schimb sincer de opinii”, în mod normal un eufemism diplomatic pentru o conversaţie dificilă.

La rândul său, Niinisto a afirmat: „Conversaţia a fost directă şi sinceră şi s-a desfăşurat fără agramatisme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”.

Este de aşteptat ca cererea de aderare a Finlandei să fie urmată de un demers similar din partea Suediei, ceea ce face ca Putin să se confrunte exact cu ceea ce a spus că vrea să evite atunci când a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie: o nouă extindere a NATO la graniţele Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe