Putin avertizează Israelul să nu mai atace ţinte iraniene din Siria

La scurt timp după întâlnirea sa cu Barack Obama în New York, liderul rus Vladimir Putin a avertizat Israelul să nu mai atace ţintele militare iraniene din Siria, ridicând, astfel, semne de întrebare cu privire la potenţiala colaborare dintre armatele rusă şi israeliană în ţara arabă.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în primele ore ale zilei de marţi, după întâlnirea de 90 de minute cu omologul său american Barack Obama la New York, că este îngrijorat în privinţa atacurilor repetate ale Israelului în Siria.

Liderul rus a fost de acord că temerile de securitate ale Israelului trebuie să fie luate în considerare în Siria, dar a adăugat că este îngrijorat în privinţa atacurilor periodice desfăşurate de forţele de apărare israeliene (IDF) asupra unor poziţii din ţara arabă.

Duminică noaptea, Israelul a lovit ţinte militare siriene cu rachete de artilerie Tamuz, performante, după ce două rachete siriene presupus “rătăcite” au aterizat pe partea israeliană a Înălţimilor Golan.

Sursele militare citate de Debkafile au raportat că rachetele israeliene au lovit postul de comandă al Brigăzii 90 din cadrul armatei siriene, care este staţionat lângă Quneitra. Sursele siriene şi libaneze susţin că în timpul atacului a fost rănit comandantul adjunct al brigăzii.

Mesajul preşedintelui rus, transmis imediat după întâlnirea sa cu Obama, a fost acela că Moscova nu va accepta atacurile israeliene în Siria, nici dacă acestea ar fi un răspuns la un alt atac.

Mesajul lui Putin a ridicat mai mult sprâncene, inclusiv datorită faptului că a survenit imediat după o întâlnire glacială cu omologul său american, Barack Obama. Principala nedumerire este legată de neobişnuita adresare a unui incident de frontieră nesemnificativ, precum un schimb de focuri transfrontalier în Înălţimile Golan.

Reamintim că în urmă cu o săptămână premierul israelian, însoţit (în mod excepţional) de o suită de generali israelieni, a efectuat o vizită la Moscova pentru a pune la punct un centru de coordonare, care să evite eventuale ciocniri în teren înntre cele două armate.

Mai importantă poate este reacţia ministrului israelian al apărării, Moshe Ya’alon, după ieşirea la rampă a lui Putin. Ministrul israelian a subliniat că Israelul "nu va tolera încălcarea suveranităţii sale prin atacuri siriene cu rachete".

Sursele militare şi de informaţii ale Debkafile au raportat că răspunsurile la aceste întrebări au legătură cu generalul de brigadă Saeed Azadi din Gărzile Revoluţionare ale Iranului, a cărui prezenţă şi ale cărui operaţiuni în Siria reprezintă un secret bine păzit.

Sau, cel a fost un secret până la întâlnirea dintre Netanyahu şi Putin. Premierul israelian a dezvăluit că generalul Azadi a sosit în Siria pentru a-l înlocui pe generalul Ali Allah Dadi, care a murit în 18 ianuarie în cadrul unei lovituri aeriene israeliene asupra unui convoi care transporta în apropiere de Quneitra comandanţi ai Gărzilor Revoluţionare şi ai grupului Hezbollah. Aceştia se aflau acolo pentru a evalua o locaţie destinată organizării unei campanii teroriste în interiorul Israelului.

Mesajul preşedintelui rus, transmis imediat după întâlnirea sa cu Obama, a fost acela că Moscova nu va accepta atacurile israeliene în Siria, nici dacă acestea ar fi un răspuns la un alt atac.

Lovitura aeriană israeliană a năruit acel plan, dar Iranul şi Hezbollah nu au renunţat şi generalul Azadi a fost însărcinat să finalizeze ceea ce s-a început şi să lanseze operaţiunea.

Cu o săptămână în urmă, Netanyahu l-a anunţat pe Putin că Israelul nu va lăsa acest lucru să se întâmple – chiar dacă ar fi necesară eliminarea unui alt general iranian.

Liderul rus a explicat că atacurile Israelului asupra ţintelor militare iraniene prezintă o problemă deoarece acestea au slăbit guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Surse apropiate de IDF şi Mossad citate de siteul DEBKAfile sunt de părere că schimbul de replici la vârf au drept motiv operaţiunile pe care le desfăşoară generalul iranian Saeed Azadi, unul dintre comandanţii Gărzilor Revoluţionare, a cărui prezenţă în Siria ar fi trbeuit să fie strict secretă.

Rusia şi Israelul se află pe un curs de coliziune: În timp ce Israelul îl consideră pe generalul Azadi un adversar periculos, Putin îl tratează ca făcând parte din axa ruso-iraniană din Siria şi doreşte să-i ofere protecţie.

Prin mesajul său, Putin trimite un semnal puternic că "aranjamentul" parafat la Moscova, între armatele ruseşti şi israeliene în vederea coordonării operaţiunilor lor în Siria nu va funcţiona. Liderul de la Kremlin a lăsat să se înţeleagă că îşi pierde răbdarea cu temerile de securitate ale Israelului care, până acum, i-au stânjenit planurile construite împreună cu Iranul, pentru Siria.

Sursele militare ale Debkafile mai precizează că rachetele siriene care au căzut în partea israeliană a Înălţimilor Golan nu au fost de faptele “rătăcite”, aşa cum a menţionat IDF. Rachetele au fost lansate la ordinele generalului iranian Azadi ca o demonstraţie că discuţia dintre Netanyahu şi Putin a fost o pierdere de vreme.

Azadi ar fi vrut să transmită mesajul că va merge mai departe cu operaţiunea sa. La rândul lor, Netanyahu şi Ya’lon au ordonat forţelor IDF să folosească racheta Tamuz, un sistem suficient de puternic pentru a opri pe moment cealaltă parte şi pentru a produce o complicaţie neprevăzută în planul lui Putin pentru Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe