Putin către SUA: Sunt pregătit pentru o nouă Criză a Rachetelor din Cuba, dacă doriţi una

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită militar pentru o criză în stilul Crizei Rachetelor din Cuba în cazul în care SUA este suficient de necugetată să dorească una, adăugând că, în prezent, ţara sa are un avantaj în privinţa unei prime lovituri nucleare, potrivit Reuters.

Criza din Cuba a izbucnit în 1962, când Moscova a răspuns la o desfăşurare de rachete americane în Turcia prin trimiterea unor rachete balistice în Cuba, declanşând un impas care a adus lumea în pragul unui război nuclear.

La peste cinci decenii de la acel incident, tensiunile se amplifică din nou din cauza temerilor ruşilor că SUA ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază intermediară în Europa, în condiţiile în care ambele ţări şi-au anunţat retragerea dintr-un tratat de controlare a armelor nuclear.

Comentariile lui Putin au loc după ce acesta a avertizat că Moscova va lua măsuri similare în cazul în care SUA va desfăşura noi rachete mai aproape de Rusia, fie prin staţionarea propriilor sale rachete mai aproape de Statele Unite fie prin desfăşurarea unor rachete mai rapide – sau ambele măsuri.

Putin a detaliat avertismentul său, precizând că Rusia ar putea desfăşura rachete hipersonice pe nave şi submarine, care ar putea naviga în afara apelor teritoriale ale SUA, în cazul în care Washingtonul va decide acum să amplaseze arme nucleare cu rază intermediară în Europa.

„Discutăm despre vehicule de lansare maritime: submarine şi nave de suprafaţă. Şi le putem trimite, ţinând cont de viteza şi raza [rachetelor noastre]... în ape neutre. În plus, ele nu sunt staţionare, se vor deplasa şi va trebui ca ei să le găsească”, a declarat Putin, conform Kremlinului.

„Daţi-vă singuri seama. Mach 9 [viteza rachetelor] şi peste 1.000 km [raza lor de acţiune]”, a adăugat liderul rus.

Departamentul de Stat al SUA a respins avertismentul lui Putin ca fiind o propagandă, precizând că acesta urmăreşte să distragă atenţia de la ceea ce Washingtonul susţine că ar fi încălcări ale prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) comise de Moscova.

Acel tratat, care a interzis ambelor ţări să dezvolte, producă şi desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km, este la un pas de prăbuşire, ridicând perspectiva unei noi curse a înarmării între SUA şi Rusia. Washingtonul a lansat la începutul acestei luni un proces de şase luni de retragere din INF, însă a precizat că Rusia poate oricând opri procesul dacă va respecta din nou acordul.

Putin a declarat că nu doreşte o cursă a înarmării cu SUA, însă a precizat că nu va avea nicio alternativă decât să acţioneze în cazul în care americanii vor amplasa noi rachete în Europa, unele dintre ele, a adăugat el, fiind capabile să lovească Moscova în 10-12 minute.

Liderul rus a mai afirmat că răspunsul său maritim la potenţiala amplasare de rachete americane în Europa ar însemna că Rusia ar putea lovi SUA mai repede decât ar putea lovi rachetele americane Moscova, motivul fiind timpul de zbor mai scurt al rachetelor ruseşti.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat, a mai declarat Putin, însă tensiunile nu pot fi comparate cu cele din timpul Crizei Rachetelor din Cuba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe