Putin confirmă că un submarin afectat de incendiu are propulsie nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit joi pentru prima dată că un submarin militar secret afectat de un incendiu fatal în urmă cu câteva zile are propulsie nucleară şi i-a cerut ministrului Apărării să îl asigure că reactorul submarinului a fost izolat în siguranţă, potrivit Reuters.

Reactorul nuclear al unuia dintre submarinele de cercetare ale Marinei ruse nu a fost afectat de incendiul care a dus la moartea a 14 persoane, a susţinut joi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, adăugând că nava va fi repusă în funcţiune după reparaţii.

Ministerul Apărării a declarat că cei 14 marinari au murit din cauza fumului toxic provocat de incendiul de luni, cel mai grav accident ccu care s-a confruntat Marina rusă în peste un deceniu. Ministerul a precizat că o parte dintre membrii echipajului au supravieţuit incendiului, însă nu au fost publicate niciun fel de informaţii cu privire la numărul persoanelor salvate. În plus, ministerul nu a publicat numele submarinului, iar Kremlinul a refuzat să dezvăluie informaţii despre el, precizând că acestea sunt strict secrete. Mass media rusă a raportat că acesta este cel mai secret submarin din ţară, submarinul de cercetare cu propulsie nucleară Losharik, al cărui scop este desfăşurarea de misiuni sensibile la mari adâncimi.

Răspunzând întrebărilor preşedintelui Putin privind starea reactorului nuclear, Şoigu a declarat că submarinul a fost conceput în asemenea fel încât reactorul să fie complet izolat şi autonom.

“De asemenea, echipajul a luat toate măsurile necesare pentru a proteja reactorul, care este complet operaţional”, a afirmat Şoigu. “Acest lucru ne oferă speranţa că nava ar putea fi reparată repede”.

Şoigu – care s-a deplasat miercuri la principala bază a Marinei din zona Arctică, Severomorsk, pentru a monitoriza ancheta asupra incendiului – a declarat că focul a izbucnit în compartimentul cu baterii şi de acolo s-a răspândit mai departe.

Ministrul rus i-a lăudat pe membrii echipajului pentru acţiunile lor “eroice”, susţinând că cei care au murit şi-au sacrificat viaţa pentru a salva un expert civil şi nava.

Sute de marinari s-au adunat joi la catedrala din Kronshtadt, pentru a-i plânge pe marinarii ucişi.

Publicaţia financiară rusească Kommersant a raportat că majoritatea marinarilor se odihneau şi o echipă de cinci persoane era de serviciu în momentul izbucnirii incendiului. Publicaţia a mai susţinut că, aparent, marinarii au decedat din cauza fumului toxic generat de incendiu, care s-a răspândit prin sistemul de ventilaţie al submarinului.

Incendiul a afectat un submarin pe care observatorii l-au descris ca fiind un activ unic, ce deţine capabilităţi fără egal.

Submarinul Losharik are o carcasă interioară aparent fabricată din sfere de titaniu interconectate şi este capabil să reziste la presiuni enorme la mari adâncimi.

Unele rapoarte media au speculat că submarinul rus are cleşti, dispozitive de manipulare şi roţi pentru a se putea deplasa pe fundul mării, similar cu submarinul american NR-1, care a fost scos din uz în 2008 după aproape 40 de ani de activitate.

Dar spre deosebire de NR-1, care a fost conceput pentru a se scufunda la o adâncime de 913 metri, Losharik a fost construit pentru o adâncime mult mai mare.

Unii observatori au speculat că Losharik este chiar capabil să coboare la aproximativ 6.000 de metri, însă afirmaţiile nu au putut fi confirmate independent. Unii analişti au sugerat că una dintre posibilele misiuni ale submarinului rusesc ar putea fi perturbarea cablurilor de comunicaţie aflate pe fundul mării.

Astfel de misiuni sensibile necesită un echipaj de elită alcătuit în totalitate din ofiţeri, majoritatea de rang înalt.

Incendiul de luni este cel mai grav accident maritim rusesc începând cu 2008, când 20 de membri ai echipajului au murit la bordul submarinului cu propulsie nucleară Nerpa, ce făcea parte din Flota rusă din Pacific, după ce a fost iniţiat accidental un sistem de stingere a incendiilor.

Cel mai mare accident al Rusiei în domeniul submarinelor, s-a produs când submarinul nuclear Kursk a fost lovit de o explozie şi s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Barents, în 12 august 2000, ucigându-i pe toţi cei 118 membri ai echipajului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe