Putin contestă poziţia lui Zelenski ca lider al Ucrainei: Legitimitatea actualului şef de stat s-a încheiat

Vladimir Putin (Alexander Nemenov/Pool/AFP via Getty Images *)
Redacţia
26.05.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a vizitat vineri, la Minsk, pe omologul şi aliatul său apropiat din Bielorusia pentru discuţii, în urma cărora a pus la îndoială legitimitatea lui Volodimir Zelenski de a negocia în numele Ucrainei, potrivit AP.

Rusia este dispusă să poarte discuţii cu privire la războiul din Ucraina, a declarat Putin, dar mandatul de cinci ani al lui Zelenski ar fi trebuit să se încheie la 20 mai.

Însă Zelenski a exclus organizarea de noi alegeri prezidenţiale în timp ce ţara lui se află în război - lucru pe care Putin se pare că l-a ignorat în comentariile adresate reporterilor.

Legislaţia ucraineană interzice alegerile în timpul legii marţiale care este în vigoare de când Rusia a lansat invazia sa în februarie 2022. Ţara ar trebui să modifice legea pentru alegeri în timpul stării de război.

"Desigur, suntem conştienţi de faptul că legitimitatea actualului şef de stat s-a încheiat", a declarat Putin la o conferinţă de presă la Minsk, după discuţiile cu preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.

"Trebuie să fim complet siguri că avem de-a face cu autorităţi legitime", a spus Putin, care a declarat în repetate rânduri că Rusia este pregătită pentru discuţii cu Ucraina.

Însă Zelenski a respins condiţiile prealabile pe care Rusia le-a pus pentru discuţii, inclusiv să permită Rusiei să păstreze teritoriul pe care forţele sale l-au ocupat de la invazia din 2022.

O conferinţă internaţională de pace privind Ucraina va avea loc în Elveţia în luna iunie, dar Rusia nu a fost invitată, iar Putin a respins importanţa conferinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor