Putin critică Statele Unite pentru „provocarea” cursei înarmărilor

Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Redacţia
10.09.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Statele Unite că provoacă o cursă a înarmărilor prin creşterea prezenţei militare în apropierea graniţelor Rusiei, transmite Moscow Times.

„Sub pretextul contracarării presupuselor ameninţări ruseşti şi al descurajării Republicii Populare Chineze, SUA şi aliaţii lor îşi sporesc prezenţa militară în apropierea graniţelor de vest ale Rusiei, în Arctica şi în regiunea Asia-Pacific”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii în momentul începerii unor exerciţii navale strategice de o săptămână, în timpul cărora Moscova intenţionează să „extindă cooperarea cu forţele navale ale ţărilor partenere”.

Sute de nave de război, submarine şi nave de sprijin vor fi desfăşurate în oceanele Pacific şi Arctic, precum şi în Marea Mediterană, Marea Caspică şi Marea Baltică, între 10 şi 16 septembrie.

Anterior, oficialii armatei americane au declarat că sunt interesaţi să desfăşoare sisteme de rachete Typhoon în Japonia pentru exerciţii militare comune. În aprilie, SUA a desfăşurat acelaşi sistem de rachete cu rază medie de acţiune pentru exerciţii militare comune în nordul Filipinelor.

Putin a declarat că „acţiunile agresive” ale Washingtonului vor sfârşi prin a „rupe” arhitectura de securitate stabilită şi echilibrul de putere în Asia-Pacific.

„De fapt, SUA provoacă o cursă a înarmărilor, indiferent de securitatea aliaţilor săi europeni şi asiatici, şi creează o condiţie prealabilă pentru o situaţie de criză periculoasă”, a spus el.

Rusia a aruncat în aer pacea europeană de după Războiul Rece, invadând Georgia în 2008 şi Ucraina în 2014 şi 2022, dar şi prin organizarea de atentate şi asasinate în mai multe ţări europene.

Liderul rus a declarat că exerciţiile navale Ocean-2024, care au început mai devreme marţi - împreună cu marina chineză în Marea Japoniei - au fost concepute pentru a „consolida cooperarea militară cu statele prietene” şi pentru a „respinge o posibilă agresiune militară în toate domeniile, inclusiv în ocean şi în mare”.

„Rusia trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu, iar forţele noastre armate trebuie să asigure protecţia fiabilă a suveranităţii şi intereselor naţionale ale Rusiei”, a spus el.

În iulie, Putin a ameninţat că va relansa producţia de arme nucleare cu rază intermediară de acţiune dacă SUA îşi confirmă intenţia de a desfăşura rachete în Europa - inclusiv rachete de croazieră Typhon şi Tomahawk.

Kremlinul a avertizat la acea vreme că desfăşurarea propusă de SUA ar însemna că, pentru rachetele ruseşti, capitalele europene ar deveni o ţintă.

Moscova a desfăşurat rachete nucleare în enclava Kaliningrad, cu care poate lovi capitalele Europei de Vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor