Putin: Este o lipsă de respect ca Obama să numească Rusia o putere regională

Într-un interviu cu ziarul german Bild, preşedintele rus Vladimir Putin s-a arătat nemulţumit de faptul că omologul său american Obama a declarat în martie 2014 că Rusia este doar o putere regională.
[Arhivă] Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama.
[Arhivă] Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin nu este de acord cu o declaraţie făcută de omologul său american Barack Obama, conform căreia Rusia este o putere regională, adăugând, la rândul său, că nici el nu vede SUA ca o naţiune unică.

“Aceea este opinia sa, aşa cum ştiu care este opinia sa în privinţa naţiunii americane, şi anume că SUA este excepţională. Nu pot să fiu de acord cu niciuna dintre aceste opinii”, a precizat Putin, conform transcrierii celei de-a doua părţi a unui interviu cu ziarul german Bild, care a fost publicată marţi pe website-ul Kremlinului.

“Cred că încercarea de a specula în privinţa altor ţări, într-o manieră lipsită de respect, este o cale greşită de a dovedi excepţionalismul cuiva”, a mai susţinut liderul rus.

Obama a descris Rusia ca o putere regională în martie 2014, la câteva zile după desfăşurarea unui referendum în peninsula ucraineană Crimeea care a dus la alipirea acesteia la Federaţia Rusă. Referendumul este considerat de Kiev şi aliaţii săi occidentali, inclusiv de SUA, ca fiind ilegal.

“Rusia este o putere regională care îşi ameninţă unii dintre vecinii săi apropiaţi, nu datorită puterii sale, ci datorită slăbiciunii”, a susţinut Obama la acea vreme, conform Reuters.