Putin îl premiază pe Andrei Lugovoi, suspect în asasinarea lui Litvinenko

Fostul agent KGB ajuns parlamentar rus, Andrei Lugovoi, învinuit în Marea Britanie de uciderea lui Alexander Litvinenko. 2008
Fostul agent KGB ajuns parlamentar rus, Andrei Lugovoi, învinuit în Marea Britanie de uciderea lui Alexander Litvinenko. 2008 (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat luni pe un bărbat suspectat de Marea Britanie că ar fi folosit poloniu radioactiv pentru a-l otrăvi pe Alexander Litvinenko, critic al Kremlinului şi fost agent KGB, în Londra, cu aproape un deceniu în urmă.

Medalia pentru “servicii aduse naţiuni”, de gradul al doilea, i-a acordată lui Andrei Lugovoi pentru contribuţia sa la consolidarea Parlamentului rus, conform unei notificări postate pe buletinul de ştiri oficial al statului.

Litvinenko a murit într-un spital din Londra în 2006 iar o investigaţie a descoperit că acesta a fost expus la poloniu, un izotop radioactiv. Autorităţile britanice i-au numit pe Lugovoi şi pe un alt rus, Dmitri Kovtun, ca principali suspecţi.

Cei doi au negat orice implicare şi s-au refugiat în Rusia. Kremlinul a refuzat să îi extrădeze pentru a fi judecaţi în Londra. Lugovoi este acum membru al Parlamentului rus din partea Partidului Naţionalist.

Litvinenko, un fost agent de securitate al statului rus, a făcut o serie de acuzaţii cu privire la corupţia existentă în interiorul guvernului condus de Vladimir Putin. Fostul spion KGB l-a criticat dur pe Putin, mai ales în privinţa modului în care acesta a răspuns incidentului de la Riazan, în care agenţi FSB au fost implicaţi în montarea unor saci de explozibil în blocuri de locuinţe. Din august 1999, Rusia a fost scena mai multor atentate cu bombă care au fost puse pe seama cecenilor, deşi nu a existat nicio dovadă în acest sens.

Ulterior, el şi-a mutat familia în Londra, susţinând că se temea de represalii.

Litvinenko s-a întâlnit cu Lugovoi şi Kovtun înainte să se îmbolnăvească şi să moară. O anchetă publică asupra morţii sale are loc în prezent la Înalta Curte din Londra.

De asemenea luni, Kremlinul a anunţat că Putin l-a decorat cu medalia de onoare pe liderul cecen Ramzan Kadirov, unul dintre cei mai duri călăi ai Moscovei la Goznîi pentru realizările sale profesionale, serviciul îndelungat în slujba statului şi munca sa civică.

Liderul cecen a primit acest premiu după ce duminică seara l-a lăudat pe principalul suspect în cazul asasinării lui Boris Nemţov, Zaur Dadaev, ca fiind un patriot adevărat şi un soldat curajos, conform Moscow Times.

Savantul şi politicianul liberal rus Boris Nemţov a fost împuscat în spate de 4 ori la sfârşitul lunii februarie în timp ce se plimba cu prietena sa, modelul ucrainean Anna Duriţkaia, pe un pod din apropierea Kremlinului.

După asasinare, bărbatul înarmat necunoscut a sărit peste un parapet de pe marginea drumului şi a intrat într-o maşină de culoare albă care aştepta în zonă. Nemţov a fost declarat mort la faţa locului.

Nemţov, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei.

De fapt, Nemţov lucra la un raport care includea probe despre care considera că pot dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a răvăşit Ucraina începând cu aprilie 2014.

Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit că Nemţov îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi privind rolul Rusiei în criza din Ucraina, pe care urma sa le facă publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.