Putin, întâmpinat cu proteste stradale la un summit din Armenia

Protest anti-Putin în Erevan, 23 noiembrie 2022
Protest anti-Putin în Erevan, 23 noiembrie 2022

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost întâmpinat miercuri cu demonstraţii de stradă în capitala Armeniei, la sosirea sa pentru discuţii cu membrii unei alianţe militare conduse de Moscova.

Sute de armeni şi ruşi imigranţi au participat timp de două zile la mitinguri în centrul Erevanului pentru a protesta faţă de vizita lui Putin, cu sloganuri precum "Putin este un ucigaş" şi "Spunem NU războiului", relatează The Moscow Times.

"Trebuie să arătăm că nu toţi ruşii susţin acest lucru", a declarat Serghei, un lucrător IT care s-a mutat recent la Erevan, în timp ce participa la o demonstraţie împotriva războiului din Ucraina.

Primirea neprietenoasă faţă de Putin în prima sa călătorie în Armenia din 2019 vine în contextul în care răsturnările de situaţie militare din Ucraina îl fac pe liderul rus să pară din ce în ce mai izolat pe scena mondială şi în condiţiile în care Rusia se luptă chiar şi pentru a-şi păstra influenţa în fostele state sovietice din Asia Centrală şi Caucaz.

În timpul vizitei în capitala armeană, Putin a participat la un summit al şefilor de stat din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - un bloc militar care include Rusia şi Armenia, Bielorusia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan - şi s-a întâlnit cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian.

Întâlnirea dintre Putin şi Paşinian a avut loc în ciuda faptului că premierul armean a refuzat să semneze un draft al declaraţiei summitului OTSC.

"Este clar pentru noi că activitatea noastră comună în cadrul OTSC aduce rezultate practice vizibile şi ajută la protejarea intereselor naţionale, a suveranităţii şi independenţei ţărilor noastre", a declarat Putin la reuniune.

Cu toate acestea, Paşinian şi-a folosit discursul de deschidere a summitului pentru a ataca CSTO pentru inacţiunea sa în conflictul actual dintre Armenia şi Azerbaidjan.

"Nu am reuşit până acum să luăm o decizie privind reacţia CSTO la agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei. Aceste fapte sunt extrem de dăunătoare pentru imaginea CSTO", a precizat Paşinian.

Armenii şi ruşii anti-război care s-au mutat în Armenia au organizat cel puţin trei mitinguri pentru a protesta împotriva vizitei lui Putin, a sprijinului rusesc pentru Azerbaidjanul vecin şi a războiului din Ucraina.

Mulţi armeni acuză Moscova - pe care anterior o considerau un aliat apropiat - pentru că ei consideră că nu a ajutat Erevanul în conflictul său cu Baku.

"Rusia a promis să ne protejeze, dar, în schimb, a făcut contrariul", a declarat Iuri Tatevasian, în vârstă de 64 de ani, pentru The Moscow Times la un miting în capitala armeană, marţi seara.

"Nu avem nimic împotriva poporului rus - dar nu vrem să fim sclavii Kremlinului. Vrem ca Armenia să fie o ţară liberă şi democratică", a adăugat Tatevasian.

Putin a făcut puţine călătorii în străinătate de la începutul războiului de nouă luni al Rusiei în Ucraina, care a fost criticat de Occident şi de organismele internaţionale, inclusiv de Naţiunile Unite.

La începutul acestei luni, liderul rus a refuzat să participe la o reuniune a Grupului celor 20 de naţiuni industrializate, unde liderii mondiali "au condamnat ferm războiul".

Putin şi-a pierdut statutul de "primul între egali" la reuniunile OTSC din cauza războiului din Ucraina, potrivit lui Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, deşi liderii regionali continuă să se ferească de Kremlin.

"Membrii OTSC se tem, de asemenea, de Rusia lui Putin", a adăugat Kolesnikov.

Având în vedere că Rusia joacă în mod tradiţional un rol cheie de mediere în conflictul de lungă durată dintre Armenia şi Azerbaidjan, Erevanul doreşte să obţină sprijinul Kremlinului.

Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie din cauza exclavei Nagorno-Karabah, populată majoritar de armeni din Azerbaidjan, de la destrămarea Uniunii Sovietice. Şase săptămâni de lupte în toamna anului 2020 au provocat moartea a peste 6.500 de soldaţi din ambele părţi şi s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia.