Putin îşi consolidează puterea în spaţiul ex-sovietic. Ruşii îşi fac baza aeriană în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat înfiinţarea unei baze aeriene în Belarus, informează Reuters.

Anunţul despre acest ultim demers al Kremlinului de a-şi consolida puterea militară în afara graniţelor ţării a venit pe fundalul tensiunilor între Occident şi Rusia, ale căror interveniţii în Ucraina şi Siria, au îngrijorat cancelariile vestice şi poate fi un semnal că Rusia este determinată să păstreze Belarusul în interiorul orbitei sale geopolitice.

Potrivit sursei citate, Putin a declarat că propunerea înfiinţării unei baze militare aeriene i-a fost înaintată de guvern şi i-a cerut ministrului Apărării să demareze discuţii cu Belarus în acest sens. Se poate lesne presupune că propunerea lui Putin nu se va izbi de obstacole.

Ideea unei baze aeriene ruse în republică ex-sovietică a fost lansată de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în 2013 şi are la bază o înţelegere agreată în 2009 de cele două ţări, prin care acestea se angajează să-şi apere graniţele comune şi spaţiul aerian.

Conform oficialilor ruşi din domeniul apărării, la baza din Belarus vor staţiona avioane SU27. Rusia are deja cantonate avioane de luptă în fosta republică sovietică dar aceasta va fi prima baza aeriană în adevăratul sens al cuvântului de când s-a desfiinţat URSS.

De asemenea, Rusia are baze militare în Kârgâzstan şi Armenia, care, asemenea Belarusului, sunt parte a Uniunii Eurasiatice, considerate de Putin drept un embrion a unui nou bloc geopolitic.

În acest context, crearea unei baze în Belarus poate fi interpretată ca un mesaj transmis Occidentului de Putin, respectiv că nu va tolera intruziuni în sfera sa tradiţională de influenţă. Iar invazia Crimeei dovedeşte că Putin nu glumeşte când este vorba de a-şi apăra zonele de interes.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe