Putin îşi menţionează trecutul în KGB şi încalcă legea rusă exprimându-şi sprijinul pentru comunitatea LGBT

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

În discursul său la Forumul Cultural Internaţional de la Sankt Petersburg, preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat brusc fosta sa activitate în cadrul Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB). De asemenea, el a făcut o declaraţie de susţinere a comunităţii LGBT, potrivit Radio Liberty.

Putin şi-a amintit trecutul său în cadrul KGB în timp ce comenta o interdicţie privind canalele de televiziune ruseşti din Italia.

"Ne-aţi întrebat dacă ştim cum se face acest lucru. În calitate de fost ofiţer KGB, ştiu cum se face, dar noi nu ştim".

Răspunsul lui a fost întâmpinat cu zâmbete linguşitoare şi aplauze din partea publicului.

Dictatorul rus a vorbit, de asemenea, în sprijinul reprezentanţilor comunităţii LGBT.

Putin a început prin a spune că, pentru a câştiga competiţiile culturale din Occident, îşi imaginează că este necesar "să vorbeşti, să scrii sau să arăţi ceva din viaţa minorităţilor sexuale, a transsexualilor [sic] şi a altor transformişti".

"Voi spune ceva neaşteptat: şi ei - aceste subiecte şi aceşti oameni - au dreptul să câştige [competiţii], să arate şi să spună [poveştile lor]. Pentru că şi acest lucru face parte din societate, este modul în care trăiesc unii oameni. Este rău dacă ei sunt singurii care câştigă toate aceste concursuri - nu ne dorim asta. Dar această dorinţă de egalitate... această egalitate ar trebui să fie pretutindeni, în toate - mai ales în competiţiile culturale", a spus Putin.

Rusia are acum o lege care interzice aşa-numita propagandă LGBT, care se aplică oricărei declaraţii de susţinere a comunităţii LGBT.

Conform practicii instanţelor ruseşti, un cetăţean care s-a exprimat aşa cum a făcut-o Putin la forumul de la Sankt Petersburg ar putea fi amendat cu până la 200.000 de ruble (aproximativ 2.240 de dolari) ca persoană fizică şi cu până la 400.000 de ruble (aproximativ 4.480 de dolari) ca oficial.

În plus, discursul lui Putin a fost ţinut în aceeaşi zi în care Ministerul rus al Justiţiei a făcut apel la Curtea Supremă, cerând ca "mişcarea socială internaţională LGBT" să fie recunoscută ca fiind extremistă.