Putin: Kim are nevoie de garanţii privind securitatea pentru a renunţa la armele nucleare

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Liderul rus şi cel nord-coreean şi-au încheiat întâlnirea din Vladivostok – primul summit de acest gen între cei doi. Preşedintele rus a afirmat că omologul său din Phenian este dispus să îşi dezarmeze ţara dar numai în anumite condiţii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat după întâlnirea de joi cu liderul nord-coreean Kim Jong-un că Phenianul va avea nevoie de garanţii privind securitatea înainte să poată urmări dezarmarea nucleară, potrivit Deutsche Welle.

Putin, care nu a elaborat ce fel de garanţii doreşte Kim, a afirmat că Rusia susţine apelul SUA pentru o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene. „Aceasta este cu siguranţă o prioritate comună”, a precizat liderul rus.

„Nu există secrete aici, nu există conspiraţii... Însuşi preşedintele Kim ne-a cerut să informăm partea americană în legătură cu poziţia noastră”, a susţinut Putin.

A fost prima întâlnire personală între cei doi lideri şi prima vizită oficială a lui Kim în Rusia. Întâlnirea a avut loc la două luni după ce mult anticipatul summit Trump-Kim cu numărul doi, desfăşurat în Vietnam, s-a terminat fără un acord.

Kim a sosit miercuri în oraşul de rusesc de frontieră Hasan cu trenul său blindat, înainte să îşi continue călătoria spre oraşul Vladivostok din estul îndepărtat al Rusiei.

În paralel cu summitul Putin-Kim, Phenianul a criticat exerciţiile aeriene dintre SUA şi Coreea de Sud şi a ameninţat cu un „răspuns similar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe