Putin: Legăturile Rusiei cu Turcia au fost “restaurate” în întregime

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi omologul său rus Vladimir  Putin în timpul întâlnirii lor din Soci, Rusia, 13 noiembrie 2017.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi omologul său rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din Soci, Rusia, 13 noiembrie 2017. (Getty Images)

Relaţiile Rusiei cu Turcia sunt pe făgaşul normal, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, luni, în oraşul Soci, la o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, unde discuţiile s-au concentrat pe conflictul sirian.

“Aş dori să notez la începutul acestei întâlniri că relaţiile noastre pot fi considerate ca fiind, de fapt, restaurate în întregime”, a declarat Putin, fiind citând de agenţia rusă de stat TASS.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au tensionat puternic după ce avioanele de luptă turceşti au doborât un avion de luptă rusesc în apropierea frontierei turco-siriene în noiembrie 2015. Dar, de atunci, Putin şi Erdogan au luat măsuri pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre statele lor.

Adresându-se luni reporterilor în Istanbul, înainte să plece spre Soci, Erdogan l-a descris pe Putin ca “dragul meu prieten”.

“Acordăm o mare importanţă paşilor comuni pe care îi vor face Turcia şi Rusia în domeniul apărării”, a afirmat liderul turc după câteva ore de discuţii cu Putin.

Recent, Turcia a convenit să cumpere sisteme ruseşti de rachete sol-aer S-400, deşi unii aliaţi NATO au declarat că sistemele ruseşti nu pot fi integrate în reţeaua de apărare a alianţei.

Deşi Turcia a confirmat că tratativele pentru cumpărarea sistemelor S-400 continuă, contractul având o valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, livrarea armelor va avea loc numai peste doi ani.

Erdogan şi Putin au declarat că au avut o întâlnire “productivă” în care au discutat despre acţiunile de soluţionare a conflictului din Siria. În cadrul acestui război – deşi Rusia îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar Turcia doreşte înlăturarea acestuia de la putere - cele două au promovat, împreună cu Iranul, o serie de discuţii de pace în capitala Kazahstanului, Astana.

“Eforturile noastre comune cu Turcia şi Iranul au adus rezultate concrete. Violenţa a scăzut şi au fost create condiţii favorabile pentru un dialog inter-sirian sub auspiciile ONU”, a precizat preşedintele rus.

În plus, Putin l-a informat pe Erdogan despre un acord privitor la Siria încheiat în weekend, în Asia, cu preşedintele american Donald Trump, potrivit căruia ambele ţări au declarat că sunt dedicate relansării negocierilor de pace intermediate de ONU, care au fost de mult timp suspendate.

După întâlnirea cu Erdogan, Putin a afirmat: “Suntem în consens în ceea ce priveşte necesitatea de a intensifica eforturile pentru a asigura stabilizarea pe termen lung [a Siriei], şi în primul rând pentru a obţine progrese în procesul unei soluţionări politice [a conflictului]”.

“Am convenit că acum există o nouă bază care ne permite să ne concentrăm pe procesul politic”, a precizat Erdogan.

Putin şi Erdogan s-au întâlnit anterior în Ankara în 28 septembrie şi, după discuţiile avute, cei doi şefi de stat au precizat că au fost de acord să coopereze strâns pentru soluţionarea războiului civil sirian, care a izbucnit în 2011 şi care a provocat moartea a sute de mii de oameni.