Putin, nemulţumit că R. Moldova a depozitat gaz în Ucraina: Trebuie clarificat acest lucru / Preşedintele Parlamentului: Apucături imperiale

(Dado Ruvic/Reuters)

Ministrul Infrastructurii de la Chişinău, Andrei Spânu, a declarat recent că Republica Moldova are suficient gaz pentru o anumită perioadă după ce a făcut stocuri încă din vară. În context, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a solicitat Ministerului Energiei de la Moscova să analizeze din ce motiv Moldova păstrează o parte din gazul cumpărat de la Gazprom pe teritoriul ucrainean. Declaraţia a fost făcută la 7 decembrie, în cadrul şedinţei Consiliului pentru drepturile omului.

„În ultima perioadă, întrucât gazul este transferat spre Moldova, apare o problemă, mai ales că Moldova are greutăţile cu care se confruntă, şi acestea sunt foarte serioase”, a declarat Putin în cadrul şedinţei.

„Moldova, pur şi simplu, blochează transportarea gazului spre Transnistria”, a declarat Alexandr Brod, pretins apărător al drepturilor omului, în încercarea de a dezinforma.

Dând de înţeles că lucrurile nu stau chiar aşa cum i se spune, Putin a punctat că „Nu e chiar aşa, nu blochează”.

„Problema nu e că l-ar bloca, problema e că nici lor nu le ajunge. Chiar şi în astfel de condiţii, nu e clar din ce motiv, o parte din gazul lor - cum spun ei -, primit de la noi, este depozitat pe teritoriul Ucrainei. Pur şi simplu, trebuie clarificat acest lucru şi rog Ministerul Energetic să analizeze”, a menţionat liderul de la Kremlin.

În replică, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat că este „indignat că rachetele lor cad pe teritoriul nostru. Fiecare cu indignarea lui. E gazul nostru, noi l-am plătit până la ultimul metru cub, daţi-ne voie, noi cumva singuri să decidem unde depozităm gazul. Al nostru. Ei sunt rugaţi să-şi ţină rachetele acasă”.

De asemenea, şeful Legislativului a calificat solicitarea lui Putin drept „apucături imperiale. Care e treaba lor unde îmi ţin eu cheile de la maşină? Care e treaba lui unde stă sarea în casă? Nu e treaba lui. Noi am plătit pentru acest gaz, hai cumva noi singuri o să decidem unde îl ţinem”.

„Informaţiile despre rezerve, de azi înainte, vor fi cumva clasificate. La câte atrocităţi, măgării şi crime a comis acest stat agresor în Ucraina, te poţi aştepta la orice. Lăsaţi-ne şi nu mai aveţi atâta grija noastră. Am obosit de atâta grijă timp de 30 de ani”, a mai adăugat Igor Grosu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe