
Moscova încearcă să îşi mituiască cetăţenii să se înroleze în armată, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin constată că forţele ruse în Ucraina continuă să fie diminuate pe măsură ce conflictul durează mai mult, potrivit Fox News.
"Putin a lansat o campanie de recrutare în toată regula", a declarat pentru sursa citată Rebekah Koffler, analist de informaţii militare strategice şi autorul cărţii "Putin's Playbook".
O analiză a The Atlantic Council a constatat că forţele armate ruse au apelat la populaţia civilă să ajute la strângerea de fonduri pentru echipamente suplimentare, inclusiv drone, lunete termice, vehicule şi medicamente, prin intermediul unui grup numit "Toţi pentru victorie", condus de propagandistul Vladimir Soloviov.
Cea mai surprinzătoare iniţiativă pe care au urmărit-o oficialii ruşi vizează o plată de 1 milion de ruble (circa 10.000 EURO) pentru oricine se înscrie în "divizia de elită". Mai multe conturi pro-militare de pe Telegram au amplificat iniţiativa.
The Atlantic Council a precizat că aceasta a urmat unei iniţiative anterioare care a încercat să angajeze contractori pentru aproximativ 600.000 de ruble (aproximativ 6.000 EURO) în octombrie.
"Fiecare ziar rusesc, de la Izvestia la Tineretul Comunist din Moscova, publică un anunţ despre o 'divizie de luptă de elită' formată din soldaţi cu contract ce sunt recrutaţi pentru operaţiunea militară specială", a declarat Koffler.
El a susţinut că "Putin se pregăteşte aproape sigur pentru un conflict foarte lung în Ucraina", ceea ce echivalează "efectiv" cu o "mobilizare sub acoperire".
"În calitate de fost agent KGB, Putin este priceput în tactici secrete şi le foloseşte adesea în avantajul său, atunci când are nevoie să ascundă situaţia reală. Realitatea este că aceşti tineri vor fi trimişi într-o maşină de tocat carne", a spus ea.
Ministerul britanic al Apărării a declarat, luna trecută, că numărul total al victimelor "permanente" ale Rusiei - care îi include pe cei care au fost externaţi din cauza rănilor - este de 150.000 până la 190.000 de la începutul conflictului, cu un număr total de răniţi care duce la puţin sub 300.000, fără a include Grupul Wagner şi "batalioanele de prizonieri" care au luptat în Bahmut. În februarie, ministerul a citat mai precis o cifră de 40.000 până la 60.000 de morţi.
"Idite Lesom", o iniţiativă anti-război din ţară georgiană care încearcă să îi ajute pe ruşi să se eschiveze de la încorporarea în armată, a raportat pe canalul său Telegram că potenţiali recruţi din mai multe regiuni, inclusiv Tatarstan, Başkortostan şi oraşul Irkuţk, au primit mesaje text care anunţă "servicii cu contract".
În cursul verii, Rusia a încercat să atragă trupe din Kazahstanul vecin, o fostă republică sovietică, cu plăţi de peste 450.000 de ruble (aproximativ 4.600 de EURO) oferite prin anunţuri pop-up pe internet, a relatat Reuters.
În ciuda faptului că Kazahstanul a făcut apel la pace şi nu a sprijinit invazia Rusiei, anunţurile îi îndemnau pe kazahi să stea "umăr la umăr" şi să se alăture armatei ruse, ceea ce ar oferi un salariu lunar suplimentar de cel puţin 190.000 de ruble (aproximativ 1.900 EURO) pe lună şi "beneficii nedezvăluite".
Koffler a dezvăluit că unele dintre aceste beneficii includ: compensaţie de 50% pentru chirie, inclusiv "renovări complete", transport gratuit, asistenţă psihologică, educaţie universitară gratuită, timp de vacanţă, care va fi folosit la discreţie, benzină gratuită, şi "aşa mai departe".
"Putin le promite raiul acestor tineri", a spus ea, avertizând că "realitatea este că, atunci când există un risc ridicat de a muri într-o zonă de luptă, nu vei avea nevoie de niciunul dintre aceste beneficii care sună atrăgător".
Evgheni Prigojin, liderul fondator al infamilor mercenari ruşi Wagner, a recurs la recrutarea de criminali din închisoare într-un aranjament de tip pluton sinucigaş pentru a le oferi libertatea după ce au supravieţuit şase luni pe front.
Iniţiativa din închisori a atras critici dure, dar Prigojin a susţinut că, dacă Rusia nu folosea criminali şi alte metode, va trebui să apeleze la populaţia civilă, pe care a numit-o "băieţi de păpădie ... care au caş la gură".
"Aţi prefera ca ucigaşul să meargă la război sau membrii familiei dumneavoastră?", a întrebat el notoriu şi acum, foarte posibil, profetic.
Prigojin a murit în vară, după ce avionul său a explodat în timp ce se afla în exil, în urma unei tentative eşuate de lovitură de stat împotriva comandamentului militar rus.