Putin: Rusia trebuie să îşi construiască propriul Internet

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)

Rusia trebuie să se pregătească pentru potenţiale încercări din partea Occidentului de a-i bloca accesul la Internetul global şi să-şi creeze propriile “segmente” autonome de Internet, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, fiind citat de agenţiile ruse de ştiri, potrivit Reuters.

“Cred că [ţările străine] se vor gândi cu atenţie înainte să facă acest lucru, dar există o posibilitate teoretică (de blocare a Rusiei de la Internet) şi din acest motiv ar trebui să creăm segmente care nu depind de nimeni”, a precizat Putin, potrivit TASS.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii ruşi, Putin a declarat: “Nu pot vorbi pentru omologii noştri din moment ce nu ştiu ce este în mintea lor, însă cred că [blocarea noastră de la Internet] le va provoca şi lor daune imense”. În opinia lui vor exista pagube economice şi politice, iar interesele agenţiilor de informaţii vor fi de asemenea afectate. “Este invenţia lor, ei pot să vadă şi să audă tot ce spuneţi, aşadar ei colectează acum informaţii, însă atunci vor pierde această oportunitate”, a mai punctat liderul rus.

În 12 februarie, Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului) a adoptat prima citire a unui proiect de lege menit să asigure funcţionarea stabilă a segmentului de Internet rusesc. Iniţiatorii proiectului de lege sugerează în special reducerea cantităţii de date schimbate între utilizatori ruşi, care sunt trimise în afara ţării. De asemenea, proiectul de lege prevede că furnizorii vor trebui să folosească dispozitive tehnice în reţelele lor de comunicaţii care să determine sursa traficului.