Putin se declară deschis la o negociere a păcii în Ucraina. Dar numai pe baza "realităţilor de pe teren"

Vladimir Putin (The Epoch Times)
Redacţia
26.05.2024

La peste doi ani de la începutul războiului său împotriva Ucrainei, liderul rus Vladimir Putin şi-a reiterat disponibilitatea de a negocia, dar a precizat că Rusia nu va renunţa la teritoriile ocupate pe care le-a anexat, potrivit DPA.

"Se vorbeşte din nou despre necesitatea de a reveni la negocieri", a declarat Putin în timpul unei vizite efectuate vineri în Bielorusia, a relatat agenţia rusă de presă Interfax.

"Să ne întoarcem la ele, dar nu pe baza a ceea ce vrea o parte, ... [mai degrabă] pe baza realităţilor de astăzi care s-au conturat pe teren", a adăugat el.

Rusia duce un război deschis împotriva Ucrainei din februarie 2022 şi ocupă în prezent aproximativ o cincime din ţara vecină.

Ucraina subliniază în mod repetat că retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său este o condiţie pentru o pace durabilă.

În timpul vizitei sale în Bielorusia, Putin a mai spus că Volodimir Zelenski nu mai este preşedintele legitim al Ucrainei: "Bineînţeles că suntem conştienţi de faptul că legitimitatea actualului şef de stat a expirat".

Mandatul de cinci ani al lui Zelenski ar fi trebuit să expire în urmă cu o săptămână dar, din cauza invaziei ruse, legea marţială este în vigoare în Ucraina de mai bine de doi ani - şi, prin urmare, conform constituţiei ucrainene, Zelenski va rămâne în funcţie până când vor putea fi organizate noi alegeri.

În timpul unei vizite la Kiev în urmă cu câteva zile, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat, de asemenea, că Zelenski este încă în funcţie din punct de vedere legal. Ea i-a luat apărarea preşedintelui ucrainean împotriva a ceea ce a numit "jocul perfid" al propagandei ruse.

Între timp, Ministerul german al Apărării a declarat că Berlinul a livrat Kievului încă o unitate a sistemului de apărare aeriană IRIS-T.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a calificat unitatea combinată IRIS-T SLM şi IRIS-T SLS drept "un sistem de apărare aeriană cu rază medie şi scurtă de acţiune extrem de modern şi testat, fabricat direct de industria germană".

Germania a livrat deja Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană IRIS-T şi Patriot.

La Washington, Departamentul de Stat a anunţat că Statele Unite oferă Ucrainei un nou ajutor militar.

Un nou pachet în valoare de 275 de milioane de dolari include muniţie pentru lansatoarele de rachete multiple HIMARS şi muniţie de artilerie de calibru 155 şi 105 milimetri, a transmis vineri Departamentul de Stat într-un comunicat.

Aceasta este cea de-a cincea tranşă autorizată de preşedintele american Joe Biden de când Congresul SUA a deblocat noi fonduri în valoare totală de aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, la sfârşitul lunii aprilie.

Un oficial american a indicat vineri că este puţin probabil ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO la viitoarea reuniune a Alianţei din iunie.

"Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru ca Ucraina să se alăture NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin pentru Ucraina în timp ce lucrează pentru a-şi câştiga războiul", a declarat James O'Brien, secretar adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice.

"Acest lucru va include sprijinul continuu al NATO în construirea viitoarei forţe ucrainene şi eforturile de a ajuta Ucraina pe măsură ce implementează reformele necesare astfel încât să poată adera la UE şi să treacă puntea către NATO cât mai repede", a adăugat el.

Potrivit Pentagonului, SUA a oferit deja Kievului un ajutor militar în valoare totală de peste 50 de miliarde de dolari de la începutul războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor