Putin se răzbună: Moscova preia controlul asupra activelor companiilor occidentale

Turnurile Kremlinului se reflectă în geamul unui restaurant McDonald’s din Moscova, 9 martie 2022 (Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi prin ordine judecătoreşti referitoare la procese legate de proiecte suspendate sau fonduri blocate în contextul sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, lista companiilor occidentale afectate până în prezent este destul de lungă:

AGROTERRA

Rusia a confiscat în aprilie companii aparţinând grupului agricol AgroTerra şi le-a plasat sub administrare temporară, inclusiv unele susţinute de firme de investiţii olandeze, se arată într-un decret semnat de Putin.

AMEDIA

Putin a semnat un decret prin care a transferat fostele active ale Amedia în gestiunea statului în septembrie, după ce editorul norvegian a lăsat controlul total al tipografiilor sale din Rusia jurnalistului rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în aprilie 2022.

CARLSBERG

Statul rus a preluat la 16 iulie 2023 controlul asupra participaţiei deţinute de compania daneză de bere Carlsberg la producătorul local de bere Baltika Breweries, punând-o sub "gestionarea temporară" a agenţiei guvernamentale de proprietate Rosimuşcestvo, se arată într-un decret semnat de Putin.

COMMERZBANK

Un tribunal rus a ordonat confiscarea activelor băncii germane Commerzbank, în valoare de 93,7 milioane de euro, precum şi a titlurilor de valoare şi a clădirii băncii din centrul Moscovei, ca parte a unui proces în care sunt implicate Commerzbank şi Deutsche Bank, au arătat documente judiciare.

DANONE

Statul rus a preluat controlul asupra filialei ruseşti a producătorului francez de iaurturi Danone, Danone Rusia, la 16 iulie anul trecut, se arată într-un decret semnat de Putin, şi a adus-o sub controlul temporar al agenţiei guvernamentale de proprietate.

Putin a scos-o de pe lista activelor plasate sub administrare temporară în luna martie. Ulterior, Danone a declarat că a obţinut aprobările de reglementare necesare pentru cedarea activităţii sale de produse lactate esenţiale şi pe bază de plante din ţară către Vamin R LLC.

DEUTSCHE BANK

O instanţă rusă a impus confiscarea a până la 238,6 milioane de euro (259,4 milioane de dolari) în titluri de valoare, bunuri imobiliare şi conturi bancare ale Deutsche Bank, împreună cu filiala sa din Rusia şi Deutsche Bank Technology Center, au arătat, la 18 mai, documente judiciare legate de un proces care implică şi Commerzbank.

FORTUM

În aprilie 2023, Putin a semnat un decret care a stabilit controlul asupra filialei ruse a companiei finlandeze de utilităţi Fortum, care operează centrale electrice în Rusia. Directorul general a fost înlocuit, iar unitatea a fost plasată sub administrarea temporară a activelor.

FRAPORT

La 1 decembrie anul trecut, Putin a semnat un decret care a plasat aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg sub administrarea temporară a unui holding rusesc, preluând controlul de la operatorul german de aeroporturi Fraport, fondul suveran de investiţii Qatar Investment Authority din Qatar şi investitori din alte state din Golf.

JP MORGAN CHASE

JP Morgan Chase a declarat, într-un document depus pe 2 mai, că activele sale din Rusia ar putea fi confiscate în urma unor procese în instanţele din Rusia şi SUA. Compania a precizat că valoarea cererilor şi a ordinelor de îngheţare a activelor depăşeşte activele sale disponibile în Rusia.

O instanţă rusă a ordonat în aprilie confiscarea fondurilor din conturile JP Morgan după ce banca rusă de stat VTB a intentat un proces pentru a-şi recupera fondurile blocate în străinătate. JP Morgan a dat în judecată banca rusă VTB Bank în încercarea de a bloca acţiuneaa VTB de a recupera 439,5 milioane de dolari.

OMV

În conformitate cu decretele prezidenţiale publicate la 19 decembrie, participaţiile companiei austriece de petrol şi gaze OMV la zăcământul Yuzhno-Russkoye şi la proiectele Achimov de extracţie a gazelor vor reveni unor companii ruseşti nou create şi vor fi oferite spre vânzare către Gazovyye Tekhnologii. Activele OMV vor fi apoi vândute societăţii pe acţiuni SOGAZ.

ROLF

La 21 februarie, un tribunal rus a ordonat ca proprietatea acţiunilor la Rolf, o reprezentanţă auto deţinută de o firmă cu sediul în Cipru, să fie transferată statului rus, au raportat agenţiile de presă ruse, după ce aceasta a fost plasată sub administrarea temporară a statului în decembrie.

UNICREDIT

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a ordonat ca activele, conturile şi proprietăţile UniCredit, precum şi acţiunile la două filiale să fie confiscate ca parte a unui proces privind un proiect de gaz suspendat în care este implicată banca italiană, au arătat documente ale instanţei la 18 mai.

UniCredit a declarat că sechestrul a afectat doar o parte din activele unităţii sale din Rusia, nu întreaga filială.

UNIPER

În aprilie 2023, Kremlinul a luat măsuri împotriva Unipro, divizia rusă a companiei germane de utilităţi Uniper, care deţine cinci centrale electrice în Rusia, şi a introdus un management extern şi un nou director general.

WINTERSHALL DEA

În conformitate cu decretele prezidenţiale publicate la 19 decembrie, participaţiile Wintershall Dea la zăcământul Yuzhno-Russkoye şi la proiectele Achimov vor reveni unor companii ruseşti nou create şi vor fi oferite spre vânzare către Gazovyye Tekhnologii, formalizând pierderea controlului pe care BASF şi Wintershall Dea o semnalau încă din ianuarie 2023.

Wintershall Dea este o societate mixtă între BASF şi firmă de investiţii LetterOne a miliardarului rus Mihail Fridman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor