Putin semnează un ordin privind extinderea categoriilor care pot obţine paşapoarte ruseşti

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un ordin pentru a accelera acordarea de paşapoarte şi cetăţenii ucrainenilor şi deportaţilor din perioada sovietică, potrivit RFE/RL.

Ordinul, publicat miercuri pe website-ul Kremlinului, a fost semnat după un decret dat de Putin în urmă cu aproximativ o săptămână care a simplificat obţinerea de paşapoarte ruseşti de către ucrainenii care locuiesc în estul Ucrainei zguduit de război – un anunţ ridiculizat de noul preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski.

Prin noul ordin, nu doar cetăţenii şi copiii ucraineni pot obţine mai uşor paşapoarte ruseşti, ci şi anumite persoane apatride care au locuit în peninsula ucraineană Crimeea dar s-au mutat înainte ca aceasta să fie anexată de Rusia în 2014.

De asemenea, pot obţine paşapoarte ruseşti şi descendenţii sau rudele persoanelor deportate din Crimeea în perioada sovietică, inclusiv tătarii crimeeni. Mulţi au fost deportaţi în Uzbekistan la ordinul fostului criminal sovietic Stalin în 1944.

La câteva zile după ce Zelenski a obţinut o victorie răsunătoare în alegerile prezidenţiale din Ucraina, Putin a semnat un decret care a simplificat procesul prin care cetăţenii ucraineni din regiunile separatiste est-ucrainene Lugansk şi Doneţk pot obţine cetăţenia rusă.

Criticată de Kiev şi Occident ca fiind o încercare de subminare a suveranităţii Ucrainei, decretul lui Putin este considerat o provocare la adresa lui Zelenski şi de subminare a victoriei prezidenţiale.

Zelenski a ridiculizat oferta lui Putin, spunându-le ucrainenilor să nu îşi bată capul din moment ce, potrivit unui mesaj postat de noul lider ucrainean pe Facebook, cetăţenia rusă înseamnă “dreptul de a fi arestat pentru proteste paşnice” şi “dreptul de a nu avea alegeri libere şi competitive”.

Mai mult, ca răspuns la propunerea lui Putin, Zelenski a declarat în 28 aprilie că va acorda paşapoarte ucrainene cetăţenilor ruşi care doresc acest lucru. “Vom acorda cetăţenia ucraineană reprezentanţilor tuturor popoarelor care suferă din cauza autoritarismului şi a regimurilor corupte. În primul rând ruşilor, care suferă astăzi probabil cel mai mult”, a precizat el într-o altă postare pe Facebook.