Putin şi Erdogan, discuţii cu uşile închise. Liderul de la Kremlin, bănuit că ar avea o strategie pentru a ocoli sancţiunile

Recep Tayyip Erdoğan (st) şi Vladimir Putin, înainte de discuţiile cu uşile închise de la Soci
Recep Tayyip Erdoğan (st) şi Vladimir Putin, înainte de discuţiile cu uşile închise de la Soci (Youtube - captură ecran)

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Recep Tayyip Erdogan la Soci, oraş-staţiune de la Marea Neagră, pentru discuţii care se aşteaptă să se concentreze pe războiul Rusiei din Ucraina şi despre care se zvoneşte că ar include eforturile Kremlinului de a eluda sancţiunile occidentale.

Putin i-a urat bun venit preşedintelui turc, mulţumindu-i pentru rolul de mediere jucat de acesta din urmă în asigurarea unui acord internaţional ce viza reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, întrerupte de maşina de război a Kremlinului - precum şi de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti - pe pieţele mondiale.

"Aceasta este o problemă foarte presantă pentru multe ţări, în primul rând pentru cele în curs de dezvoltare, care se află în pragul unor mari probleme cu aprovizionarea cu alimente şi îngrăşăminte. Deciziile luate cu participarea dumneavoastră directă sunt foarte importante pentru toate aceste ţări", i-a spus Putin lui Erdogan la începutul întrevederilor lor cu uşile închise, potrivit The Guardian.

Dar rapoartele au avertizat că întâlnirea ar putea avea un motiv ascuns. Un raport al guvernului ucrainean descris de Washington Post a declarat că Putin ar căuta să obţină participaţii ruseşti în rafinăriile, terminalele şi rezervoarele de petrol din Turcia pentru a ajuta la disimularea originii exporturilor de petrol rusesc înainte de un embargo petrolier planificat de UE. De asemenea, ziarul a relatat că Rusia ar putea căuta conturi de corespondent pentru marile bănci ruseşti pentru a ocoli sancţiunile financiare.

Guvernul rus nu a confirmat informaţiile şi nu a existat niciun indiciu că Turcia ar lua în considerare aceste propuneri, care ar expune ţara lui Erdogan, membră NATO, la un risc considerabil de sancţiuni secundare.

Cel puţin în mod public, cooperarea economică a condus agenda discuţiilor. Putin a menţionat că conducta Turkstream a continuat să funcţioneze "fără probleme... spre deosebire de orice altă rută care ne furnizează hidrocarburi". Erdogan a adus în discuţie planurile pentru o centrală nucleară care să fie construită cu ajutorul Rusiei.

Dar tensiunile dintre cele două ţări şi liderii lor rămân considerabile. Turcia este membră a NATO, a vândut Ucrainei armament avansat, cum ar fi dronele Bayraktar, şi este în dezacord cu Rusia în ceea ce priveşte viitorul Siriei, unde Kremlinul l-a susţinut pe Bashar al-Assad, în timp ce Turcia a încercat să câştige influenţă în nordul ţării.

Au existat şi alte indicii că cei doi lideri intenţionau să discute mai mult decât agenda lor economică. Înainte de începerea întâlnirii, jurnaliştii ruşi au remarcat faptul că Ramzan Kadirov, liderul cecen care a trimis forţe sub comanda sa atât în Siria, cât şi în Ucraina, a fost prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe