Putin spune că Rusia ar putea adopta conceptul de "atac preventiv" al SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Alexei Nikolski/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova ar putea adopta ceea ce el a descris ca fiind un "concept american" de utilizare a loviturilor militare preventive, menţionând că dispune de armele necesare pentru a face această treabă, transmite Associated Press.

"Doar ne gândim la asta. Nu s-au sfiit să vorbească deschis despre asta în ultimii ani", a declarat Putin într-o declaraţie tranşantă pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi NATO din cauza Ucrainei, liderul de la Kremlin referindu-se la politica SUA.

Potrivit sursei citate, Moscova s-a arătat de ani de zile preocupată de eforturile SUA de a dezvolta aşa-numita capacitate Conventional Prompt Global Strike, care are în vedere lovirea ţintelor strategice ale unui adversar cu arme convenţionale ghidate cu precizie, oriunde în lume, în decurs de o oră.

"Vorbind despre o lovitură de dezarmare, poate că merită să ne gândim să adoptăm ideile dezvoltate de omologii noştri americani, ideile lor de a-şi asigura securitatea", a declarat Putin cu un zâmbet subţire, precizând că o astfel de lovitură preventivă ar fi menită să pună la pământ instalaţiile de comandă.

El a susţinut că Rusia a pus deja în funcţiune arme hipersonice capabile să efectueze un astfel de atac, în timp ce SUA nu le-a desfăşurat încă. De asemenea, Putin a afirmat că Rusia dispune acum de rachete de croazieră care le depăşesc pe cele echivalente americane.

În timp ce Putin părea să se refere la arme convenţionale ghidate cu precizie atunci când a vorbit despre o posibilă imitare a strategiei americane, el a menţionat în mod specific că SUA nu a exclus prima utilizare a armelor nucleare.

"Dacă potenţialul adversar crede că poate folosi teoria atacului preventiv, iar noi nu, ne face să ne gândim la ameninţările pe care le reprezintă astfel de idei în postura defensivă a altor ţări", a spus el.

La Washington, consilierii preşedintelui Joe Biden au considerat comentariile lui Putin ca fiind o "răfuială" şi un alt avertisment voalat că ar putea desfăşura o armă nucleară tactică, potrivit unui oficial american care nu a fost autorizat să comenteze şi a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialul a precizat că doctrina militară rusă afirmă de mult timp că Moscova îşi rezervă dreptul de a folosi prima dată o armă nucleară ca răspuns la o agresiune militară pe scară largă.

John Erath, director senior de politici pentru Centrul pentru Controlul Armelor şi Neproliferare, a considerat, de asemenea, declaraţia lui Putin ca fiind o altă încercare de a creşte ameninţarea nucleară.

"El nu spune cu exactitate că vom lansa arme nucleare, dar vrea ca dialogul din SUA şi Europa să fie: 'Cu cât mai mult durează acest război, cu atât mai mare este ameninţarea de a folosi arme nucleare'", a declarat Erath.

Putin a fost întrebat miercuri, la o conferinţă de la Kremlin, dacă Rusia s-ar putea angaja să renunţe la o primă lovitură şi a răspuns că o astfel de obligaţie ar putea împiedica Rusia să-şi folosească arsenalul nuclear chiar dacă va fi supusă unui atac nuclear.

"Dacă nu o va folosi prima în niciun caz, înseamnă că nu va fi nici a doua care să o folosească, pentru că posibilitatea de a o folosi în cazul unui atac nuclear pe teritoriul nostru va fi puternic limitată", a răspuns el.

El a detaliat acest răspuns vineri, spunând că doctrina nucleară a Rusiei se bazează pe conceptul de "lansare la avertizare", care prevede utilizarea armelor nucleare în faţa unui atac nuclear iminent, reperat de sistemele sale de avertizare timpurie.

"Când sistemul de avertizare timpurie primeşte un semnal despre un atac cu rachete, lansăm sute de rachete care sunt imposibil de oprit. Ogivele rachetelor inamice ar ajunge inevitabil pe teritoriul Federaţiei Ruse. Dar nu ar rămâne nimic nici din inamic, pentru că este imposibil să interceptezi sute de rachete. Iar acesta, desigur, este un factor de descurajare", a spus el, zâmbind.

Doctrina nucleară a Rusiei prevede că ţara poate folosi armele nucleare dacă este supusă unui atac nuclear sau dacă se confruntă cu un atac cu arme convenţionale care ameninţă "însăşi existenţa" statului rus.

De la trimiterea trupelor ruseşti în Ucraina, în februarie, Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova este pregătită să folosească "toate mijloacele disponibile" pentru a-şi proteja teritoriul şi a respins criticile occidentale cu privire la raidurile cu săbii nucleare.

"Înţeleg că, de când au apărut armele nucleare, armele de distrugere în masă, toţi oamenii - întreaga omenire - au fost îngrijoraţi de ceea ce se va întâmpla cu planeta şi cu noi toţi", a declarat el.

Vorbind vineri la Comandamentul Strategic al SUA, care are responsabilitatea pentru armele nucleare ale naţiunii, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că ameninţările repetate ale lui Putin au fost iresponsabile.

"În timp ce Kremlinul îşi continuă războiul său crud şi neprovocat de alegere împotriva Ucrainei, întreaga lume l-a văzut pe Putin angajându-se într-un joc de săbii nucleare profund iresponsabil. Deci, nu faceţi nicio greşeală, puterile nucleare au o responsabilitate profundă de a evita comportamentul provocator şi de a reduce riscul de proliferare şi de a preveni escaladarea şi războiul nuclear", a spus el, făcând referire la ameninţările nucleare anterioare ale lui Putin, fără a aborda ultimele sale remarci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe