Putin stabileşte referendum pentru schimbări constituţionale. Ar putea rămâne la putere până în 2036

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/GETTY)

Rusia va organiza un vot la nivel naţional asupra reformelor constituţionale la 1 iulie, a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, care a pregătit scrutinul amânat ce i-ar putea prelungi puterea până în 2036.

Putin a amânat votul stabilit iniţial pentru 22 aprilie din cauza focarului de coronavirus, spunând că sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sunt prioritare.

Dar acum afirmă că situaţia s-a stabilizat pe scară largă şi că numărul infecţiilor de virus Wuhan la Moscova a scăzut brusc, permiţând capitalei să înceapă să reducă unele restricţii.

Modificările pe care ruşii le vor vota, aprobate pe repede-înainte de parlament şi de Curtea Constituţională a Rusiei, ar restabili mandatul prezidenţial al lui Putin la zero, permiţându-i să îndeplinească încă două mandate de şase ani până în 2036 dacă este reales.

"Sper într-adevăr că cetăţenii ţării vor participa activ la votul amendamentelor la Constituţie", a declarat Putin, al cărui mandat actual se va încheia în 2024, într-o şedinţă guvernamentală televizată.

Criticii au respins iniţiativa ca fiind o lovitură de stat constituţională şi au îndemnat alegătorii să nu se implice sau să respingă modificările propuse.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimele două luni, atât prin scăderea preţurilor la petrol, cât şi prin blocarea economiei, care a provocat resentimente în rândul unor proprietari de afaceri.

Popularitatea lui Putin, deşi încă ridicată, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, deşi sprijinul pentru planul său de schimbare a Constituţiei a crescut la 47% în aprilie, a arătat luna trecută un sondaj de opinie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe